Riddu Riđđus unge kunstner i 2019 er Emil Karlsen

03.04.2019 / Kunst i alle former har alltid vært en stor del av Emil Karlsens liv. Han er 21 år, sjøsame og oppvokst i Omasvuona suohkan (Storfjord kommune).

Som så mange andre sjøsamer har Karlsen og hans familie tatt tilbake sin samiske arv og identitet. Hans besteforeldre inspirerte han tidlig i livet, og det har blant annet resultert i at han har samisk som andrespråk og at det samiske er trygt forankret i det han foretar seg.  

Karlsen liker å tegne og allerede som 9-åring skrev han sin første sang. Han har hatt flere bandprosjekter - for tiden med Resirkulert som sist sommer spilte på Riddu Riđđu-festivalen. De siste årene har han laget musikk til flere teaterforestillinger. Han ønsker å lage og gi ut mer samisk musikk og utforske film som kunstform. Han drømmer om å lage en spillefilm om livet til selveste Áillohaš, og drømmer om å spille han i hans litt yngre dager og komponere filmmusikken. Karlsen og Áillohaš er faktisk forbausende like utseendemessig.

En glad og spent vinner sier selv om utmerkelsen:

Å bli utnevnt som Årets unge kunstner av Riddu Riđđu er på mange måter et springbrett for å virkelig kunne satse på kunsten min. Jeg får noen tråder å trekke i som kan gi meg en retning i mitt kunstneriske arbeid. Det betyr at folk har trua på meg og da får jeg trua sjøl, sier Karlsen.

Festivalsjef Sandra Márjá West er veldig stolt over å kunne utnevne Årets unge kunstner.

Emil er en utrolig spennende kunstner, som har gjort mye til tross for sin unge alder. Han har et solid ståsted og en tydelig retning i sitt kunstnerskap der han både ser innover i seg selv, men samtidig ikke er redd for å kritisere samfunnet og den politiske makta, sier hun.

Emil Karlsen sier videre at drømmen hans for dette året er å få spilt inn ny musikk, arbeide med andre artister og arbeide mer med joik. Jeg håper dette året kan hjelpe meg til å leve av å være artist, sier han.

Årets unge kunstner er en ordning som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer som Riddu Riđđu er medarrangør for gjennom året. Kunstneren mottar et stipend på 25 000 kroner og utmerkelsen innebærer også et opphold på Lásságámmi kunstnerboligen til Nils-Aslak Valkeapää. Karlsen vil starte sitt år som ung kunstner under årets Riddu Riđđu festival, han tar da over etter slampoeten Ánná Káisá Partapuoli.

Les mer om talentprogrammet her.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers