1 million kroner til innovative jazzmusikere

30.11.2017 / SpareBank 1 SMN JazZtipendiat for 2017-2018 er tildelt Petter Kraft, Tomas Järmyr og Oscar Grönberg for prosjektet Trondheim Jazzorkester og The MaxX.

Stipendet på 1 millioner kroner er et spleiselag mellom Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, Talent Norge og SpareBank 1 SMN, og skal brukes til å komponere, innøve og framføre ny musikk med Trondheim Jazzorkester.

– Det å få en sånn pris med to av mine beste venner er utrolig fint. Det betyr masse for oss, sier Petter Kraft til SpareBank 1 SMN.

– Å få dette stipendet betyr at vi kan teste masse nytt og se hvor musikken kan gå. Både instrumentalt og uttrykksmessig har vi veldig mange valgmuligheter. Dette er en fantastisk sjanse som vi er veldig glade for, sier Grönberg.

Stipendet er det største for norske improvisasjonskunstnere. Foruten premieren på Moldejazz 2018, vil prosjektet bli presentert på Victoria – Nasjonal Jazzscene, Dokkhuset Scene, Umeå Jazzfestival og Jazztopad festivalen i Wroclaw, Polen. Alt i løpet av høsten 2018.

I juryens begrunnelse står det:

De tre svenskfødte musikerne har vært en del av jazzmiljøet i Trondheim i om lag 10 år, der de har tatt sin utdanning på Jazzlinja – NTNU. Alle har valgt å bosette seg i Trondheim, og de representerer i dag et kraftsenter i det unge norske jazzmiljøet. Gjennom bandprosjekter som Megalodon Collective, Team Hegdal, Hanna Paulsberg Concept, Doffs Poi, Yodok og nå sist også Motorpsycho, har de tatt norsk jazz (og rock) til både nye og fornya uttrykk. De har alle vært med i tidligere prosjekter i Trondheim Jazzorkester. I 2017 har Kraft, Järmyr og Grönberg opptrådt i Espen Berg, Ole Morten Vågan og Pat Metheny sine prosjekter med orkesteret.

 Juryen merker seg at musikken er livsglad, dansbar og kompleks på samme tid. The MaxX har dykket ned i en stilart som kan være fastlåst og lite egnet for kollektive improvisasjoner. Men det er disse stramme, fastlåste groovene som trioen prøver å åpne opp og leke seg med, uten å miste sjangerens egenart. Mer enn et slags ironisk tilbakeblikk, synes juryen at musikken framstår som spennende, nåtidig og spill levende.

Juryen har tro på at årets prisvinnere vil tilføre Trondheim Jazzorkester nye impulser og vitalitet, og at stipendet bidrar til at disse sterke, unge stemmene når et enda større publikum og dermed får den oppmerksomheten de fortjener.

Om prisvinnerne:

Petter Kraft (f. 1988) er fra Malmø og bosatt i Trondheim siden 2011, hvor han har tatt mastergrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2011-16.

Tomas Järmyr (f. 1987) er fra Gävle og bosatt i Trondheim siden 2008, hvor han har tatt bachelorgrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2008-11.

Oscar Grönberg (f. 1987) er fra Malmø og bosatt i Trondheim siden 2008 hvor han har tatt mastergrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2008-14.

Foto: Thor Egil Leirtrø.