16.8 millioner kroner til talentsatsinger i Nord-Norge

16.05.2023 / Etter tre års samarbeid om talentutvikling i Nord-Norge øker SpareBank 1 Nord-Norge og Talent Norge satsingen på talenter i regionen.

Sammen arbeider de for at de aller beste kunst- og kulturtalentene får tilgang til gode talentprogram der de bor, som igjen bidrar til at de nordnorske lokalmiljøene fortsetter å være attraktive og inspirerende for nasjonale og internasjonale kunstnere. 

Fra 2016 til nå har Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge i felleskap støttet talentutvikling i Nord-Norge med 7.6 millioner kroner. Denne potten vil de neste tre årene øke til 16.8 millioner.

SpareBank 1 Nord-Norges bidrag til samarbeidet skjer gjennom bankens samfunnsutbytte, bedre kjent som Samfunnsløftet. Dette er midler som går til prosjekter og tiltak som løfter landsdelen videre.

– SpareBank 1 Nord-Norge er en bank som alle i nord eier i lag. Mange velger også å være kunde i den banken de er medeier i. Slik skapes et overskudd som går tilbake til samfunnet som skapte banken. Ordninga kaller vi Samfunnsløftet, og den er Talent Norge nå en del av. Det er viktig for Nord-Norge at våre talenter får muligheten til å lykkes i og fra landsdelen, sier Petter Høiseth, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Det å ytterligere forsterke det gode samarbeidet innenfor kultursektoren i Nord-Norge står helt sentralt for de ulike talentsatsingen videre. I tillegg til å støtte talentprogrammer i nord, vil Talent Norge arrangere nettverksmøter og skape synergier mellom satsinger som igjen stimulerer til et toppmiljø for kunst og kultur i Nord-Norge.

– Talent Norges formål er å være en spydspiss for talentutvikling innen kunst og kultur, og skal skape arenaer, muligheter og utsikter nasjonalt og internasjonalt for utvikling av talenter, i et systematisk og langsiktig perspektiv. Det er gledelig og viktig at SpareBank 1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet nå fortsetter og øker satsingen på prosjekter som utvikler arenaer, innovasjon, ungdom og nordnorske lokalsamfunn, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

De neste årene vil Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge samle ledende institusjoner og organisasjoner med å formål om å utvikle talentsatsinger av høy kunstnerisk kvalitet. Disse skal skape varige relasjoner og nettverk for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling.

Alle talentene som deltar i satsingene som inngår i det regionale samarbeidet får tilgang på Talent Norges nettverk av coacher og mentorer samt skreddersydde fagsamlinger og dialogmøter. Formålet er å styrke nettverket mellom satsningene i nord samt å dele kunnskap på tvers av sjangre, regioner og andre bransjer enn kultur.

– Nord-Norge er kanskje det stedet i verden med flest muligheter per innbygger. Disse mulighetene griper vi best når vi jobber i lag. Derfor er Samfunnsløftet mer enn penger, det er en strategi for samarbeid i landsdelen. Vi tror denne satsingen på nordnorske talenter vil bidra til enda mer og enda bedre samarbeid, sier Petter Høiseth.

OM SAMFUNNSLØFTET
SpareBank 1 Nord-Norge er en bank som alle i nord eier i lag. Mange velger også å være kunde i den banken de er medeier i. Slik skapes et overskudd som skal pløyes tilbake til samfunnet som skapte banken. Denne ordninga kalles for Samfunnsløftet.

I 2018 spurte SpareBank 1 Nord-Norge alle i Nord-Norge: Hva er viktig for deg, ditt lokalsamfunn og ditt Nord-Norge? Over 10.000 svarte, og alle innspillene er nå samlet i Samfunnsløftet. Områdene som pekte seg ut var utvikling av arenaer, innovasjon, ungdom og nordnorske lokalsamfunn.

OM TALENT NORGE
Talent Norge gir fremragende kunstneriske talenter muligheter til å realisere sitt fulle potensial. Vi samler krefter i kulturlivet og blant private bidragsytere om talentsatsinger som dyrker frem de beste talentene og tar vare på deres egenart. 

Talent Norge styrker rammene for talentutvikling innen kunst og kultur. Vi samler ledende institusjoner og organisasjoner om talentutvikling, støtter talentsatsinger av høy kunstnerisk kvalitet og skaper varige relasjoner og nettverk for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling.

Talent Norge har skapt rammeverk som innbyr til private bidrag. Grundige kvalitetsvurderinger og systematisk oppfølging av prosjektene gjør at våre støttespillere kan ha tillit til at deres bidrag går til satsinger på høyt nivå og kommer talentene.

Les mer her.

Foto: Cloud Exit, Mats Gangvik

19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire

Unge Talenter Nord

Unge talenter Nord (UtN) er et regionalt talentutviklingsprogram for spesielt interesserte og talentfulle unge elever i musikk fra Nord-Norge i alderen 12 –19 år.

Unge Talenter Nord