212 millioner kroner til talentutvikling, over 500 talentplasser årlig

20.03.2018 / Talent Norge har siden starten i januar 2015 bidratt til etablering av talentsatsinger verdt 212 millioner kroner. Satsingene representerer over 500 talentutviklingsplasser i året og er fordelt på 36 pågående prosjekter som i hovedsak går over tre til fire år. Dette fremkommer i Talent Norges årsrapport som legges frem i dag.

Se rapporten her.

- Talent Norge handler om eksepsjonelle talenter og fantastiske kunstopplevelser, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. I dag offentliggjør hun Talent Norges tredje årsrapport som viser at Talent Norge ved utgangen av 2017 hadde utløst talentsatsinger til en samlet verdi av 212 millioner kroner. Av disse kommer over 131 millioner kroner fra 36 ulike private bidragsytere. Flere av bidragsyterne utvidet sitt engasjement eller gikk inn i nye satsinger i 2017.

Bygger kultur for prestasjoner på toppnivå
I 2017 inngikk også Talent Norge et strategisk samarbeid med Olympiatoppens prestasjonsklynge. Samar­beidet innebærer at Talent Norge er blitt en aktiv partner og bidragsyter i arbeidet med å utvikle en kultur for prestasjoner på høyt nivå på tvers av samfunnssektorer.

- Siden etableringen i 2015 har vi vært opptatt av å undersøke hvordan vi kan være med å styrke norsk kulturliv. En viktig del av dette arbeidet har vært å skape arenaer hvor kompetansen kan deles på tvers av kunstuttrykk. Sammen med toneangivende institusjoner, ledende kunstfaglige miljøer og private bidragsytere er vi glade for å kunne konstatere at vi har bygget en solid grunnmur og er på god vei til å nå våre viktigste mål: Å etablere gode modeller for finansiering av talentutvikling på toppnivå innen kulturlivet, og å bygge strukturer for deling av kompetanse om talentutvikling på tvers av genre, sier Mediaas Jørstad. 

Noen nøkkeltall i Talent Norges årsrapport 2017

  • 212 millioner kroner: Ved utgangen av 2017 hadde Talent Norge utløst talentsatsinger til en samlet verdi av over 212 millioner kroner. Av disse kommer 131 millioner kroner fra private bidragsytere.
  • 36 satsinger: Ved utgangen av 2017 hadde Talent Norge 36 pågående satsinger, herunder 7 satsinger tilknyttet pilotprosjektet Talent Norge Junior. De fleste satsingene løper over tre til fire år, to av de vedtatte satsingene er under utvikling.
  • 36 bidragsytere: 36 ulike private bidragsytere er knyttet til satsingene. Flere etablerte bidragsytere utvidet sitt engasjement eller gikk inn i nye satsinger i 2017.
  • 9 samlinger og møteplasser: Det er totalt avholdt 9 ulike samlinger og møteplasser i løpet av 2017, noen over flere dager. Møteplassene har vært knyttet til talentprosjektet ArtEx, Olympiatoppens prestasjonsklynge eller åpne samlinger i Talent Norges regi.