BFUng, TekstLab inkubator og Papillon forlenges

29.01.2018 / Vi er glade for at å kunne forlenge avtalene vi har med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng), TekstLab Inkubator og Talent Norge Junior-satsingen Papillon.

– For Talent Norge er det viktig å se at våre satsinger bygger talenter på en god og strukturert måte, og skaper miljøer som tilrettelegger for både rekruttering og talentutvikling, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad. – Vi er også opptatt av å skape synergier mellom våre satsinger – og gode koblinger mot toneangivende miljøer i satsinger som er knyttet opp mot slike, sier Mediaas Jørstad og løfter frem BFUng som eksempel.

BFUng er i dag det fremste ungdomssymfoniorkesteret i Norge som har drift gjennom hele året, de har omtrent 90 medlemmer og full symfonisk besetning. I orkesteret er det gode synergieffekter mellom ungdomsorkesteret og hovedorkesteret – Bergen Filharmoniske Orkester (Harmonien). Fire av BFUng-deltagerne er nå godkjente som vikarer i Harmonien eller annet norsk symfoniorkester.

– BFUng jobber strategisk for å øke kvaliteten og konkurransedyktigheten til unge orkestermusikere. At fire deltagere nå har fått vikargodkjennelser viser at systematisk satsing på talentutvikling fungerer, understreker Mediaas Jørstad.

Langsiktig satsing på fruktbare miljøer
Orkesteret kan også vise til positiv innvirkning på rekruttering til orkesterfaget. Fra i fjor til i år økte tallet på talenter som ville prøvespille for orkesteret med 33 %. Målet fremover er å videreutvikle orkesteret, slik at de skal tiltrekke seg og fortsette å utvikle de beste musikktalentene innen orkestermusikk i alderen 15 – 25 år.

– Vi er derfor svært glade for å kunne forlenge avtalen vår med orkesteret, sammen med Trond Mohn og øvrige bidragsytere. I samarbeid med de private bidragsyterne vil vi fortsette å legge vekt på muligheten for forlengelser for de satsningene vi er inne i, sier Mediaas Jørstad.

BFUng får støtte fra Talent Norge, Kavlifondet, Trond Mohn, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, samt bidrag som kommer inn via De unges orkesterforbund (UNOF) og orkestermedlemmer.

Også de andre satsingene som nå videreføres gir gode ringvirkninger for talentutvikling innenfor sine felt:

TekstLab Inkubator er et program som søker å få frem unge, sterke kunstnerstemmer gjennom å utforske nye ideer, historier og kunstneriske uttrykk. I 2018 vil utvikling av talentenes egne prosjekter, internasjonalisering, kunstnerisk praksis og opplæring/kurs få større plass en tidligere. Prosjektet støttes av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

 Pilotprosjektet Talent Norge Junior gjennomføres for å undersøke gode modeller for å ivareta en helhetlig, langsiktig og strategisk satsing på talenter fra ung alder. Papillon – Valdres solistakademi er knyttet til Valdres Sommersymfoni og ble i 2017 valgt som den første satsingen i pilotprosjektet. Nå skal satsingen fortsette også i 2018, med støtte fra Talent Norge og Dextra Musica.

Tidligere har også Nasjonalballetten UNG og KonstKnekt blitt forlenget.