Debuterer som solist i Svanesjøen

27.01.2019 / Ballerina og ArtEx-deltaker Grete Sofie Borud Nybakken debuterer som Odette/Odile i Nasjonalballettens oppsetning av Svanesjøen.

Ikke siden ballettsjef Ingrid Lorentzen debuterte i Svanesjøen for 15 år siden har det vært en ny norsk svanedronning. At Grete Sofie Borud Nybakken nå er klar for å entre scenen med dobbeltrollen Odette/Odile er derfor et viktig øyeblikk i norsk balletthistorie.

Dette er den mest krevende rollen en ballerina står ovenfor. Grete går inn i rollen med tilnærmingen til en toppatlet og psykologisk innsikt av de sjeldne. Hun har gjort arbeidet selv, men med fantastisk hjelp på veien av ArtEx-programmet og noen av de beste fortolkerne av vår tid, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. Richard Sutte, leder for Nasjonalballetten UNG, har ledet rehabilitering og prøveforløp. 

Grete er utdannet ved Den Norske Opera & Balletts Ballettskole og The Royal Ballet School i London. Siden 2017 har hun vært deltaker i talentprogrammet ArtEx. Nå ser hun frem til å danse hovedrollen i Svanesjøen.

Det å få sjansen til å danse Odette/Odile er en drøm som går i oppfyllelse, og ikke minst et utrolig privilegium. Svanesjøen er en av de mest ikoniske ballettene som fins, og rollen er en av de største utfordringene man kan få, både fysisk og psykisk. Man skal utføre en ballettmaraton – en mental utfordring i seg selv – i tillegg må man mestre to helt ulike uttrykk for å kunne formidle det historien krever, sier Grete Sofie Borud Nybakken.

Hun synes begge rollene er utrolig utfordrende på ulike måter. Uttrykket til den hvite svanen kommer mest naturlig for henne, mens den svanen veldig lett kan bli en endimensjonal ond karakter.

Det er viktig for meg at begge rollene har en troverdig dybde i seg som kan trekke publikum inn i historien og få dem til å forstå hvorfor ting utspiller seg som de gjør. Da er det viktig at man bygger en hel karakter, med flere dimensjoner enn det som synes for publikum, slik at man føler at man tar på seg en ekte person og ikke bare et kostyme, legger hun til.

Hun danser 26. januar, 1. og 7. februar. Hennes partner er solist Philip Currell.

Mer om talentprogrammet ArtEx her.

Dagsrevyen besøkte henne under forberedelsene til rollen, se innslaget her.

Foto: Erik Berg

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen