Eli Arnstad om samarbeidsmodellen mellom det private og det offentlige

05.05.2017 / Samarbeidsmodellen mellom det private og det offentlige som Talent Norge representerer, er effektiv og overførbar til flere områder. Det mener Eli Arnstad, konsernbanksjef, gavefondet, Sparebank 1 SMN.

– Vi har lang tradisjon med å dele overskuddet fra banken med gode formål i samfunnet, det har vi gjort siden 1840. Gjennom samarbeidet med Talent Norge har vi kunnet gi ekstra kraft til viktige prosjekter, som for eksempel JazZtipendiat, som nå er en av Norges største musikkpriser. Talent Norge har vært åpne og vist respekt for det arbeidet som allerede er gjort, og jeg for min del er glad for at vi nå kan skape enda bedre rammer rundt miljøet og de talentene som kommer inn i de nærmeste årene.

– Er det ikke litt unorsk, for ikke å si u-trøndersk å satse på en elite innen kulturlivet?

– Nei, egentlig ikke. Det er snarere slik at vi ønsker å bygge et utviklingsmiljø slik at de som ønsker å strekke seg lenger, ikke må ut av regionen, men kan få utfordringer på internasjonalt nivå med base i Trøndelag og på Nordvestlandet. Det gjør vi i samarbeid med NTNU som musikalsk kunnskapssenter, Midtnorsk Jazzsenter som et samlingspunkt for aktørene og Moldejazz som internasjonal festivalarena. I tillegg gjør samarbeidet med Trondheimsolistene at du kan komme fra Lierne eller Angvika og få mulighet til å bli Grammy-nominert med base i vår region. Vi synes det er viktig at talentene ser utviklingsmuligheter her, og det ønsker vi å bygge opp under.

– Hva tenker du om den koblingen mellom offentlige og private penger som Talent Norge representerer?

– Det betyr ganske enkelt at man får mer ut av pengene. Jeg ser også at det finnes andre områder hvor vi kunne møtt hverandre på samme måte. Som regional sparebank har vi innsikt i hvordan miljøer fungerer i vårt område, vi kjenner deres styrker og svakheter, og vet hvor mulighetene ligger. Fremtiden for disse prosjektene er ikke enten offentlig eller privat, det er snakk om å få gode krefter til å jobbe sammen.