Espen Berg om SpareBank 1 SMN JazZtipendiat

27.06.2017 / – Hva denne prisen fører til, vet jeg ikke, men jeg håper at den kan få navnet mitt mer opp og frem, sier Espen Berg, pianist, komponist og vinner av SpareBank 1 SMN JazZtipendiat 2016.

– Det å vinne JazZtipendiat gir meg muligheten til å jobbe med min egen musikk og lage et stort verk med en stor besetning. Jeg har alltid vært en konkurransemann og har øvd fryktelig mye for å forsøke å bli veldig, veldig god. I det perspektivet synes jeg det er flott at Talent Norge satser på de aller beste.

– Samtidig vet jeg at den musikken jeg bryr meg mest om, er den som er intuitiv og helhjertet, som ikke nødvendigvis er så briljant, men som har en dypere klang. Det er vanskelig å måle, og da faller det fort litt utenfor. Det er noe man bør ta med seg når man jobber med talentutvikling.

Om SpareBank 1 SMN JazZtipendiat
SpareBank 1 SMN JazZtipendiat er et talentprogram for jazzmusikere tilknyttet Trondheim Jazzorkester. Stipendet er en av Norges største musikkpriser.

Trondheim har lang tradisjon for talentutvikling gjennom jazzlinjen ved NTNU, som har eksistert siden 1979, og er anerkjent langt utenfor Norges grenser. Mange unge jazztalenter møter likevel ofte et krevende musikermarked etter endt utdanning. Faktorer utover de rent musikalske – ofte knyttet til bransjeforståelse og nettverk – kan spille en avgjørende rolle for videre karriere.

Derfor etablerte SpareBank 1 SMN og Midtnorsk jazzsenter i 2007 prosjektet SpareBank 1 SMN JazZtipendiat i samfinansiering med Talent Norges tildelingarbeid med Moldejazz. Satsingen gir stipendmottakeren mulighet til å skape en egenproduksjon i samarbeid med Trondheim Jazzorkester med fremføring under Moldejazz.

Stipendets formål er å gi unge, norske jazzmusikere muligheter til å utvikle seg og å samtidig videreutvikle Trondheim Jazzorkester. Styrkingen av stipendet vil øke eksponeringsflaten for talentene ved at stipendet vil omfatte flere fremføringer av bestillingsverket til Moldejazz på ledende jazzscener i Norge og i utlandet.

Talentene skal få et bredere nedslagsfelt, økt bransjeforståelse og større nettverk. Avtaler er inngått med Umeå Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene i Oslo og Dokkhuset Scene i Trondheim.