Et stjernelag av ballettdansere og pedagoger til årets Valdres Sommerballett

16.05.2023 / Til tross for at Valdres Sommerballett har måttet finne ny lokasjon på grunn av smittevernhensyn, er programmet intet mindre enn en triumf. En ny versjon av Valdres Sommerballett går i dag av stabelen med et topparsenal av ballettstjerner og pedagoger for å bistå talentene – både fysisk og digitalt.

– Jeg har måttet klype meg selv i armen både to og tre ganger over årets program. Det er nesten uvirkelig. Bare én av ballettdanserne hadde vært nok, men vi har fått med oss en hel haug, sier daglig leder i Valdres Sommerballett Irene Johansen entusiastisk over telefon mandag formiddag.

Unge ballettdansere fra hele Norge har tatt turen til hovedstaden for å overvære årets Valdres Sommerballett, et talentprogram som skal tilby utvikling og inspirasjon til unge ballettalenter på elitenivå i samarbeid med Den Norske Ballettskole & Akademi (DNBS&A). Billedskjønne omgivelser i Fagernes er erstattet med store dansesaler i Oslo, men deltakerne er takknemlige for at de i det hele tatt får mulighet til å møtes ansikt til ansikt dette året. I bakgrunnen høres lyden av begeistrede dansetrinn, instruksjoner på engelsk og en mengde latter.

– Vi har vært i full sving  siden klokken 10 i dag morges. Det er til sammen tre talentgrupper, og vi veksler mellom undervisning i sal og hjemmeundervisning. Talentgruppe 1 har til eksempel to store, flotte bolker i sal og en mellombolk hvor de er hjemme og gjør andre øvelser med instruktører og pedagoger fra mange verdenshjørner over zoom, forteller Johansen.Foto: Valdres Sommerballett

Listen over internasjonale ballettstjerner og pedagoger som bidrar med inspirerende innhold til årets festival er nærmest endeløs. Her er blant andre Nina Ananiashvili, Elena Glurdjidze, Vadim Pisarev, Inna Dorofejeva, Maria Vladimirovna Chugai, Svetlana Bednenko, Adeline Pastor, Alexis Tutunnique, Andrei Pisarev Aidos Zakan, Yuli Herrera Leon, Anna Germizeeva, Yana Kiselove, Knyazkov Aleksey, Liudmila Sycheva, Vladimir Sychev, Douwe Dekkers og ikke minst tidligere Nasjonalballetten UNG og ArtEx-talent Grete Sofie Borud Nybakken, som deltok under Hemsedal ballettsommerskole for omtrent 20 år siden.

–  Vi er virkelig stolte over årets program, og ser at koronasituasjonen har åpnet for at også dem som vanligvis ikke har tid eller mulighet, får være med. Jeg gleder meg spesielt til å oppleve to solister fra Nasjonalballetten i aksjon med de unge talentene. Det blir intimt, nært og høyt nivå på alle kanter!

Johansen understreker viktigheten av å arrangere fysiske møteplasser for unge dansere i en utfordrende tid, og forteller at samtlige synes det er spennende å få overvære en festival i ny drakt.

–  Deltakerne er fleksible og bare glade for å ta turen til Oslo. Vi har også med oss flere elever digitalt fra Bergen, og de sier rett ut at det er forferdelig vanskelig å finne motivasjon om dagen, og at dette initiativet er med på å booste dem. Et slikt arbeid er svært viktig uansett kontekst, avslutter hun.

Les mer om Valdres sommerballett her. 

 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser
23. juni 2022

Elias Bäckebjörk - Danser

Jeg startet med musikal dans, og sedan gikk det videre til moderne/nutida dans då det hadde noe som liknede sport. Jag fant samme lag følelse av å danse sammen som å spille ishockey sammen.

Elias Bäckebjörk - Danser