Fagsamling om arbeidslivsmestring og publikumsarbeid

19.03.2019 / Talentprogrammet UREDD følger to spor – et kunstnerisk gjennom mentorordningen, og et faglig knyttet opp mot å arbeide som kunstner. Da talentene møttes i slutten av februar, var det arbeidslivsmestring, publikumsarbeid og visningen på Vårscenefest som sto på agendaen.

Hvordan kan man beskytte seg selv som freelancer? Hvordan setter man grenser når man er sin egen sjef? Hvordan forebygge grubling og negative tanker rundt egne ferdigheter? Dette var spørsmål som ble stilt da psykolog og PhD-stipendiat Agnes Bohne holdt workshop for talentene. I tillegg til å være psykolog har hun drevet aktivt med improvisasjonsteater i over ti år, og er fast medlem i frigruppen «Gratis øl Teatersportlag» og «Billig Brus» - improvisasjonsteater for barn.

Agnes laget et opplegg til gruppen som handlet om det å håndtere arbeidshverdagen når man står i et prestasjonsyrke. Det er nyttig for talentene som er på vei inn i en profesjonell karriere, sier prosjektleder Mari Andreassen.

Publikumsarbeid
UREDD-talentene fikk også møte Kristina Juntilla, som er utdannet teaterinstruktør fra kunstakademiet i Turku, performancekunstner fra Teaterhøgskolen i Helsinki og som nå for tiden er doktorgradsstipendiat i publikumsarbeid ved Kunstakademiet, UiT.

I sitt arbeid konstruerer Juntilla hendelser og visninger hvor ulike former for medskapende aktivitet kan oppstå i lokaler fra frisørsalonger, eldrehjem, seminarrom til mer konvensjonelle scenerom og gallerier. Hun er utøver, medskaper, regissør, forsker og pedagog. 

Kristina gjennomførte et foredrag og et opplegg i publikumsarbeid. Deltakerne måtte tenke over spørsmål som hvordan man forholder seg til dem som sitter og lytter til deg, ser på deg, har møtt opp på din forestilling. Hvordan planlegger man å bruke publikum i forestillingen og hvordan leser man publikum? Det bidro til spennende refleksjoner og perspektiver på hvordan man aktivt kan bruke publikummet sitt, sier Andreassen.

Vårscenefest 2019
30. april åpner UREDD, Vårscenefest. Det er en Internasjonal Scenekunstfestilval som finner sted i Tromsø i april hvert år, og i år skal talentene i UREDD ha en egen forestilling på festivalen. Deltakerne er i full gang med planleggingen av hva de skal vise.

Det blir utrolig bra å skulle spille på Vårscenefest, spennende at vi har fått et så viktig visningsvindu til å vise utdrag av prosjektene våre, sier skuespillertalent og UREDD-deltaker Anna Karoline Løseth Bjelvin (på bildet).

Under fagsamlingen ledet produsent Jenny Svensson og Andreassen arbeidet med å sette sammen en rekkefølge på visningen, og bygge kunstneriske og logistiske rammer rundt den: ulike dramaturgier, ulik musikk, ulike overganger og forskjellige former ble prøvd ut, før gruppen landet på en rekkefølge og en stilistisk presentasjon de var fornøyde med.

De har på sett og vis dannet et kunstnerkollektiv, sier Andreassen. – Visningen skal finne sted på Tromsø Kunstforening, og talentene gjennomførte ytterligere en befaring i rommet for å diskutere plassering av publikum og publikumsantall.

Les mer om UREDD her.

På bildet: Anna Karoline Løseth Bjelvin
Foto: Martin Eilertsen

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker