Festspillsuksess for Crescendos solistprogram

16.05.2023 / - Dette er spesielt store talenter. Prøvene våre ligner i grunnen mer på de jeg ville hatt med etablerte musikere, sier Leif Ove Andsnes. 2. juni stod han på scenen under Festspillene i Bergen sammen med Crescendo-deltakerne Sonoko Miriam Welde og Johan Dalene. To utsolgte konserter i Troldsalen på Grieg-museet markerte slutten på to tettpakkete festivaluker for de unge fiolintalentene.

Under festspillene holdt de flere konserter sammen med sine mentorer, der også mye av repertoaret var helt nytt. I Knarvik kirke spilte blant annet Sonoko Miram Welde Astor Piazzollas 4 årstider sammen med Gideon Kremer og Kremata Baltica. Johan Dalene spilte i Ole Bulls egen konsertsal sammen med Gunnar Flagstad, der de fremførte nettopp Ole Bull, i tillegg til Pärt, Sibelius og Prokofjev.

Janine Jansen, som sammen med Leif Ove Andsnes er en av hovedmentorene, ved siden av Gideon Kremer, måtte dessverre melde avbud på festspillene, men ble erstattet av den anerkjente fiolinisten Alexander Pavlovsky. At samtlige av mentorene har gjort et stort inntrykk på deltakerne, er det ingen tvil om.  

– A dream come true! Janine er uten tvil en av de fiolinistene jeg har hørt mest på i hele mitt liv, så det å få bli kjent med henne og spille med henne har vært helt utrolig. Og Gideon Kremer, det er sånn man egentlig ikke engang drømmer om, sier Sonoko Miriam. Janine og Leif Ove hennes to største forbilder, og bare det å spille med dem har gitt henne inspirasjon til å nå nye høyder.

- Det at dette skjer på så kort tid er både utfordrende, men samtidig også det som er så givende. Vi møtes gjerne noen måneder før festspillene for å ha prøver, så lar vi det gå litt tid, før vi møtes igjen noen dager før konserten. Noe av det fineste ved å være mentor er å se denne prosessen, synes Leif Ove Andsnes. Det er sondere seg frem til hva den den enkelte trenger kan være vanskelig. For noen kan det være et spark bak, mens for andre igjen kan det være at de må ta seg mer tid med musikken, sier Andsnes. Til årets Crescendo-deltakere har han derimot mange godord å komme med. – Johan er bare et bråtalent. Vi har jo akkurat møttes men han tar ting veldig fort og er veldig gøy å jobbe med. Det blir veldig spennende å følge med på hva han kan få til, sier Leif Ove om Johan Dalene.

Sonoko og Leif Ove er begge fra Bergen og har kjent hverandre lenge. Leif Ove er glad for å se at hun mer og mer har funnet sin personlige stemme. – Hun har noe veldig vakkert i spillet sitt som kommer et sted innenifra og som er veldig hennes. Det er ikke noe hun gjemmer for seg selv i møte med publikum. Det er gjerne da det kommer frem og det er tegn på en musiker som vil kommunisere.

Som råd til de to trekker han frem noe han en gang hørte fra en annen pianist på en mesterklasse: I wish you long careers. - Mange vil gjerne ha en stor karriere tidlig, men det er viktig å finne et liv i musikken som man kan leve med lenge, sier han.

Crescendo er støttet av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Trond Mohn og Bettina Ford Jebsen og Hans Peter Jebsen.

Les mer om talentprogrammet Crescendo her.

Foto: Crescendo/Audun Berdal