Fra AMP til Carte Blanche

30.01.2020 / Talentprogrammet AMP (Apprentice Mentor Program) – i regi av Nagelhus Schia Productions – skal fange opp de beste danserne og bidra til å utvikle deres kunstneriske talent. Nå har en av danserne i programmet, Nadege Kubwayo, fått aspirant-jobb i Carte Blanche.

Av Johanna Holt Kleive
Foto: Tormod Skår Midtbø

– Da jeg fikk nyheten om at jeg hadde fått plass, ble jeg ganske satt ut, forteller AMP-danser Nadege Kubwayo. 

Hun er en av de ytterst få som har sluppet gjennom nåløyet etter en rekke audition-runder og blitt tatt opp til aspirant-programmet i Carte Blanche -  Norges nasjonale kompani for samtidsdans. Hovedensemblet består av 12-15 dansere fra hele verden, og hver sesong produseres det to til tre nye forestillinger i samarbeid med nye talenter, kjente og relevante koreografer. 

–  Det var flere runder med forskjellige oppgaver, og det var ganske nervepirrende fordi man rett og slett ikke aner hva juryen tenker. Det er en utfordring å skulle være i flytsonen, kreativ og bare gå for det som føles riktig i øyeblikket, uten å dømme seg selv.

Hvilken betydning har AMP hatt for deg før, under og etter prosessen?

– Jeg har fått god oppfølging hele veien av prøveleder Kristin Hjort Inao, som foruten å gi mange gode råd, minnet meg på hvorfor jeg ble tatt opp til AMP i utgangspunktet. Nagelhus Schia med Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby i spissen har sett oss, gitt oss uvurderlig arbeidserfaring og mulighet til å uttrykke oss profesjonelt. Jeg er veldig takknemlig for alle de spennende prosjektene og koreografene vi har fått jobbe med dette året. 

Hvordan blir overgangen fra Nagelhus Schia til Carte Blanche -  to kompanier med ganske forskjellige utgangspunkt?

– Jeg tror ikke det vil bli noen dramatisk forandring annet enn at jeg føler meg bedre rustet til å foreslå. Jeg har gjennom alle våre prosjekter i AMP opparbeidet meg mange forskjellige kvaliteter og verktøy jeg nå tar med meg videre til Carte Blanche, forteller hun.

I disse dager er AMP-danserne også aktuelle med DuEls - en tverrfaglig danseforestilling i Vigelandmuseet, koreografert av Damien Jalet og Erna Omarsdottir, med dansere fra Nagelhus Schia Productions, AMP og Iceland Dance Company. Deler av koreografien tar utgangspunkt i Jalets ikoniske dansescene Volk fra nyinnspillingen av kunstskrekkfilmen Suspiria (2018, regi: Luca Guadagnino) – med originalkostymene og musikken fra filmen.

– Koreografien er morsom, intens og ikke minst krevende da alt foregår på telling. Her handler det om å være overbevisende uttrykksmessig samtidig som en skal ha full kontroll på telling og hvor man til enhver tid befinner seg i det musikalske landskapet. Faktisk har det vært så mye repertoar å øve inn at hele den første uken føltes som tre uker, sier hun og ler.

Nå ser Kubwayo frem til å vise resultatet til publikum, og ikke minst være blant de første som får gjøre den anerkjente “filmkoreografien” på gulvet.

– Det er stort at vi får lov til å være med på dette spennende prosjektet, og at koreografene Jalet og Omarsdottir som vanligvis er så opptatte, setter av tid og ressurser til dette!

 

Nå søker Nagelhus Schia Productions opp til 8 nyutdannede dansere til neste runde av AMP, med oppstart høsten 2020. Søknadsfrist er 5. februar 2020. Les mer om programmet og søk her. 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser