Fremtidens ballettstjerner klare for premiere

26.02.2020 / Nasjonalballetten UNG har premiere på forestillingen Vivace i Operaen 27. februar, og skal videre på turné til Arendal, Kristiansand og Stavanger. Det er bare én gang i året Nasjonalballetten Ung lager sin egen forestilling der deltakerne danser alle roller. Få med deg en original og nyskapende forestilling med spennende koreografer og fremtidens ballettstjerner.

Av årets fire balletter som inngår i forestillingen Vivace, er Kyliáns Sleepless – en koreografi som bærer mesterkoreografens særegne signatur: moderne ballett som kan være skjønn og rar, gåtefull og ladet. I tillegg kommer to nye, originale balletter: Charlotte Edmonds Left from Write (en ballett om dysleksi med frekkhet, ironi og attitude) og Let’s Play skapt av Nasjonalballettens unge franske danser Anaïs Touret.Den fjerde balletten er klassikeren Holbergsuite som danses til Edvard Griegs drivende, barokkinspirerte musikkstykke med samme tittel.

Nasjonalballetten Ung ble etablert for under fem år siden med formål å gjøre overgangen fra elev til profesjonell lettere. Her får 14 ballettalenter fra hele verden starte sin karriere på Operaen i Oslo, for tiden fra England, Skottland, Frankrike, Canada, Sør-Korea, Martinique/Finland, Sverige og Norge. Satsingen er muliggjort av Talent Norge, kombinert med bidrag fra Sparebankstiftelsen DNB, Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse, Norsk Tipping og Skatec.

– Det har vært et eventyr helt fra starten i 2015, Jeg kan ikke tenke meg et prosjekt som har gitt så mye i forhold til hva det har kostet, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen i et intervju med Aftenposten.

Den erfarne danseren husker selv hvordan det var å komme som elev og skulle hevde seg blant de profesjonelle.

– Det var beintøft. Steget til å bli proff er veldig langt. Juniorkompanier i andre land får ofte lite betalt. Her får de unge ordentlig lønn, og de uttrykker at de har det veldig godt. Jeg tror ingen av dem som har fått tilbud om å bli værende, har takket nei til å bli her, sier Lorentzen i samme intervju.

Vivace spilles fra 27. februar–6. mars. I de to siste forestillingene (onsdag 4. og fredag 6. mars) vil scenen fylles med både unge og eldre dansere fra ulike ballettskoler i en koreografi av Cina Espejord. Forestillingen blir derfor cirka 20 minutter lenger.

Les mer om forestillingen her.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser