Idun og Kjell Erik: Gir meg muligheten til å sparre med en mer erfaren kollega

16.05.2023 / Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale. Nå er Baltzersen tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

​​Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Som deltaker i ArtEx får Idun Baltzersen utvikle sin karriere i tospann med Kjell Erik Killi Olsen – hvis kunst har fascinert og gledet folk over hele verden.

Møt Idun Baltzersen og Kjell Erik Killi Olsen
Talentet:

33 år gamle Idun Baltzersen fra Trondheim bor og arbeider i Stockholm, der hun tok en mastergrad i billedkunst på Konstfack i 2014. Idun, som for tiden arbeider med tegning, koldnål og tresnitt og er kjent for såvel monumentale vegg-installasjoner som håndlagde kunstnerbøker, har tidligere vunnet førsteprisen ved den internasjonale tresnittfestivalen i Haugesund og vært nominert til Queen Sonja Print Award. Hun har mottatt flere stipender og deltatt i kollektivutstillinger på Moderna Museet i Malmø, Galleri Magnus Karlsson i Stockholm, Uppsala Konstmuseum og Kunstnerforbundet. Hun har også hatt separatutstilling på RAM galleri. Våren 2021 ble verk av Idun innkjøpt til samlingen til det prestisjetunge Moderna Museet i Stockholm, Sverige.

– Det gir meg muligheten til å sparre med en mer erfaren kollega – noe som ikke alltid er så lett å finne i andre sammenhenger. Når denne kollegaen i tillegg er en så erfaren kunstner som Kjell Erik Killi Olsen, gir det en spesiell trygghet.

Mentoren:

Skulptør, maler og grafiker Kjell Erik Killi Olsen har vært en av våre mest kjente og særegne kunstnere i 20 år, og har hatt utstillinger over hele verden – fra Stenersenmuseet og Henie Onstad Kunstsenter til gallerier i New York, Roma, Milano og København. Han er blant andre innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Göteborg Konstmuseum og Museum of Modern Art i Campinas, Brasil, og representerte i 1989 Norge på Saõ Paolo-biennalen, der hans verk «Salamandernatten» – anerkjent som et hovedverk i norsk kunst fra 80-tallet – ble sett av 600 000 mennesker. Mange forbinder dessuten Killi Olsen med skulpturen «Mannen fra Havet», som står i Bø i Vesterålen som en del av Skulpturlandskap Nordland.

– Det viktigste jeg kan gjøre som ArtEx-mentor er å lytte! Og å møte talentets sinn med nysgjerrighet, og å være ærlig, uansett hvor tøft det kan være.

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Idun Baltzersen (t.v) og Kjell Erik Killi Olsen. Bilder av Nora Bencicenni/Galleri Magnus Karlsson (Baltzersen) og Dag-Asle Langø (Killi Olsen).

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss