Julekort fra Talent Norge: Baner Dirigentløftet vei for et norsk musikkmirakel?

18.12.2020 / Del 3 av 10: Stort samarbeid med Festspillene i Bergen, signering på det verdensledende managementet HarrisonParrott og økt satsing på assistentdirigenter. Dette er blant årets høydepunkter i Dirigentløftet.

Dette er sak 3 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått i Dirigentløftet. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

Da vi lanserte Dirigentløftet for fem år siden, var målet å løfte Norge som dirigentnasjon. Gjennom å tilby attraktive og viktige muligheter for personlig utvikling og erfaring med profesjonelle orkestre, ønsker vi å inspirere unge dirigenttalenter til å satse!

I 2020 ser vi at vi er godt på vei mot dette målet. Opptakt-deltaker og Globus-talent Daniel Reith får drømmen om en dirigentkarriere oppfylt gjennom en fullverdig managementavtale med det verdensledende managementet HarrisonParrott. Her havner han i godt selskap med tidligere Opptakt-vinner Tabita Berglund, som både har gjort internasjonal karriere samt en rekke norske debuter dette året.

Daniel Reith. Foto: Daniel Bollinger

«For meg er det ingen stor overraskelse at det går bra med direksjonen hans. Daniel har vært min klaverstudent i noen år, og han er en svært sympatisk, seriøst arbeidende ung mann som jeg unner all mulig fremgang», sier
pianist Håvard Gimse om Reith i dette intervjuet.

Her kan du få et gjensyn med Reith i aksjon på NRK TV fra Festspillene i Bergen 2020. Vi gleder oss til å følge ham og Tabita på veien videre ut i verden.

Prestasjoner i verdensklasse under Festspillene

Et av de største høydepunktene dette året var det langsiktige samarbeidet vi inngikk med Festspillene i Bergen. Under årets digitale festival var Talent Norge synlig gjennom en rekke Crescendo-konserter, ArtEx-fagsamlinger samt orkesterprøver med Dirigentløftet. Det gode samarbeidet vil fortsette i året som kommer. Festspillene i Bergen 2021 blir en viktig arena der vi vil arbeide med synergier mellom satsingene våre i et eget program, i samspill med Festspillene. Vårt nordiske nettverk vil være på plass og vi vil gjennomføre flere spennende prosjekter på tvers av fagfelt og med internasjonale mentorer som besøker Norge for første gang.

I vårt intervju med festivalsjef Anders Beyer forklarer han hvorfor et samarbeid med Talent Norge vil sikre helhetsperspektivene og kan bidra til at vi vil kunne se eksepsjonelle resultater på sikt:

– På 80-tallet så vi i Finland det som er blitt omtalt som «Det finske musikkmirakel». Den finske staten investerte tungt i utdannelse av musikere, dirigenter og komponister. Med forbløffelse og misunnelse så vi at finske artister gjorde seg bemerket internasjonalt på alle de viktige kunstinstitusjonene. (...) Med den innsatsen Talent Norge yter, er det muligheter for at norske artister kan blande seg i verdenstoppen. Det skjer allerede på musikersiden, og det samme kan hende på dirigent- og komponistsiden.

Anders Beyer. Foto: Hans Jørgen Brun

Stor satsing på dirigenttalenter

Også dirigenttalent Aage Richard Meyer imponerte i år og ble kåret til vinner av eliteprogrammet Opptakt som er det øverste nivået i Dirigentløftet.

– Jeg har søkt på Opptakt hvert år, men at jeg endelig får komme til finaleplassen og i tillegg vinner plassen! Jeg er sjokkert, skjelven og veldig, veldig glad. Det er lenge siden jeg har kjent på en slik følelse, fortalte Aage Richard Meyer til Talent Norge da plassen var sikret.

 2020 er dessuten året vi satset mer på assistentdirigenter. Den unike assistentordningen er en del av Dirigentløftet, og har vært en suksess i Bergen Filharmoniske Orkester. Fra 2020/21 vil ordningen også omfatte Stavanger Symfoniorkester og Arktisk Filharmoni.

Flere dirigenttalenter konkurrerte om plassene. To av vinnerne til Dirigentforum, Ingunn Korsgård Hagen og Roeland Henkens ble til slutt (til høyre) utpekt som assistentdirigenter til Stavanger Symfoniorkester. Foto: Talent Norge

– Assistentordningen vil være et stort bidrag inn i Dirigentløftet-programmet, og jeg tror og håper at dette initiativet, på lik linje med de øvrige tiltakene, vil være med på å løfte norske dirigenter og bidra til at flere hevder seg internasjonalt, sier daglig leder i Bergen Filharmoniske Orkester, Bernt Bauge.

 Vi i Talent Norge gratulerer alle involverte som har bidratt inn i Dirigentløftet dette året - og ser frem til fortsettelsen. Sammen styrker vi Norge som dirigentnasjon.

Tusen takk for samarbeidet, god jul og godt nytt år!

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.


På bildet: Jazzintro-vinner I LIKE TO SLEEP i aksjon med Mette Rasmussen. Foto: Thor Egil Leirtrø

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program
02. juni 2023

Orkester programmering - en panelsamtale

Torsdag 01. juni åpnet Dirigentløftet, Music Norway og Musikkforleggerne Flagstad-rommet hos Den Norske Ballett og Opera, for samtaler og møter mellom komponister, dirigenter og musikkforlag!

Orkester programmering - en panelsamtale

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi