Julekort fra Talent Norge: – Ja, vi skal ha Grammy!

18.12.2020 / Del 9 av 10: Internasjonale hitlåter, Spellemann-vinnere, Equinors millionpris, prestisjefulle opptredener og nobelprisutdeling. Dette er høydepunktene fra Talent Norges musikkår 2020.

Dette er sak 9 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått i våre musikksatsinger. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

Til tross for et utfordrende år preget av pandemi, et hardt rammet kulturliv og avlyste konserter, har våre talenter imponert oss stort i 2020. Året preges av fantastiske utgivelser, jublende anmeldelser og en rekke fremstående priser.

En milepæl for 2020 er LIMPI-talentenes internasjonale braksuksess, senest med hitlåta til den kanadiske YouTube-stjernen Tate McRaes «Lie to me» – som har nærmere 20 millioner avspillinger på Spotify.
Ifølge låtskriver Emily-Madelen Aarsheim er dette bare begynnelsen:

 – Ja, jeg skal ha en Grammy! Hadde det ikke vært for  LIMPI, hadde jeg aldri turt å si noe sånt. Det er absurd at en fra Farsund, som nesten ikke bestod videregående engang, hevder noe sånt, sier Aarsheim og ler.

Lise Sofie Reppen og Emily-Madelen Aarsheim. Foto: Henrik Granseth
 
Spellemannsvinner og milliongevinst

I 2020 finner vi en rekke gjeve prisvinnere blant Talent Norge satsinger. Hilmar-talent Helga Myhr og bandet Morgenrode vinner årets Spellemann i folkemusikk. I et intervju med oss forteller hun at talentprogrammet har vært en uvurderlig støtte på veien mot karrieren, og at samarbeidet med mentor Tuva Syvertsen resulterte i solo-plata.

For mange kom det ikke som noen stor overraskelse at Johan Dalene (20) i Crescendo vant Equinors klassiske musikkstipend på én million kroner denne høsten. Dalene har tross sin unge alder vært svært aktiv på de nordiske scenene de siste årene, og blir omtalt som en eksepsjonell fiolinist. I begrunnelsen til juryleder og mentor Leif Ove Andsnes het det at Dalene «kommuniserer klart til lytteren, og spillegleden er smittende. Han har allerede et forbløffende stort repertoar, men er alltid nysgjerrig og klar for nye utfordringer».

Andsnes er forøvrig en sentral mentor i flere av våre satsinger og har vært med oss siden starten. Vårt intervju med ham fra november har nådd mange leseres hjerter. Leif Oves store engasjement for å løfte frem unge utøvere er enormt inspirerende!

Johan Dalene. Foto: Caroline Roka

Norske debuter og Nobelprisene

Tidligere Opptakt-vinner Tabita Berglund bygger dette året videre på sin internasjonale suksess i tillegg til å gjøre flere norske debuter dette året. Hun gjør også en stor plateinnspilling som sitt første prosjekt med Oslo Filharmonien. Crescendo-musiker og fiolinist Sonoko Miriam Welde er solist. 

Tidligere ArtEx og Crescendo-deltaker Amalie Stalheim beviste at hun er en av Skandinavias mest lovende unge cellister når hun gikk på scenen under den prestisjefylte utdelingen av Nobelprisene 2020, 10. desember i Stockholm. Seremonien ble sendt live på SVT.

Sist men ikke minst: På tampen av året ga det norske jentekor ut et nytt album. Satsingen er en del av vårt pilotprosjekt Talent Norge junior, og skal bygge bro mellom toppsatsinger i Talent Norge og talentutvikling i en tidlig fase.

Det norske jentekor. Foto: Talent Norge

“Jeg har allerede brukt opp «nydelig», «vakkert» og «vidunderlig», jeg begynner å gå tom for ord. Men jentekoret synger altså ufattelig fint.", skriver anmelderen i Vårt Land.

Vi gratulerer alle talenter, prosjektledere og samarbeidspartnere for å ha bidratt til nok et fantastisk musikkår. Vi gleder oss til fortsettelsen. God jul og godt nytt år!

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.

På bildet: Jazzintro-vinner I LIKE TO SLEEP i aksjon med Mette Rasmussen. Foto: Thor Egil Leirtrø

TALENT TRONDHEIM: Vårfest i Skaun

Vårfest i Skaun med TSO og unge solister

TALENT TRONDHEIM: Vårfest i Skaun

TALENT TRONDHEIM: Orkesterfest

TALENT TRONDHEIM: Orkesterfest med Trondheim Symfoniorkester

TALENT TRONDHEIM: Orkesterfest

Mentormøte Bergen - stryk

Mentormøte på stryk for elever på fordypning, Bergen kulturskole. Gjennomført digitalt pga. lockdown i Bergen. Enkelttimer fredag og innspilling samt livestream med tema prøvespill lørdag.

Mentormøte Bergen - stryk