Klart for FilmLab kull 3

16.05.2023 / Talentutviklingsprogrammet FilmLab Norge har valgt ut fire team av filmskapere. De vil få veiledning, støtte og tett oppfølging av sine prosjekter det neste året. Det var en sterk kvinneandel også i årets søkermasse, noe som reflekteres i årets deltakere.

37 team fra hele Norge søkte om å delta i programmet, og FilmLab opplevde et imponerende nivå på søknadene og mange sterke team. Det var en høy andel kvinner i søknadsbunken, totalt 60 kvinner og 26 menn. Til sammen var 78 % av produsentene, 62 % av regissørene, og 66 % av manusforfatterne kvinner.

FilmLab Norge er et nasjonalt talentutviklingsprogram rettet mot unge filmskapere som er ferdig utdannet og/eller har resultater å vise til. Deltakerne søker seg inn med en konkret idé til en langfilm, dokumentar eller dramaserie. Gjennom seks utviklings-lab’er og individuell veiledning skal deltakerne videreutvikle prosjektene de søkte seg inn med, samt utvikle og produsere en kortfilm som skal være et springbrett til videre utvikling av de lange prosjektene.

Deltakerne fra FilmLab Norges kull 1 og kull 2 er nå på full fart inn i filmbransjen og mange jobber med utvikling av spillefilmer og serier. Flere blir også fulgt opp videre i andre Talent Norge-satsninger, som f.eks. Johanna Pyykkö, Julia Lindstrøm og Ingrid Stenersen som nå deltar i kvinnesatsningen UP og Thea Hvistendal og Sofia Lersom Lund som er med i talentsatsningen Filmskapere.

Nå er tredje kull klart for oppstart i januar 2019 med fire nye team.

De fire utvalgte teamene og prosjektene er:
  • «Drama - en komedie»: Regissør: Petter Holmsen, manusforfatter: Maren Elise Skolem, produsent: Marte Hansen.

  • «Jævla Norway»: Regissør: Haddi Samba, manusforfatter: Marta Huglen Revheim, produsent: Lotte Sandbu.

  • «Silence»: Regissør & manusforfatter: Brwa Vahabpour, produsent: Renee J.H. Mlodyszewski.

  • «Stesøstra»: Regissør & manusforfatter: Emilie Blichfelt, produsent: Ragna Nordhus Midtgard.

I kull 3 finner vi bl.a. Petter Holmsen og Maren Elise Skolem aktuelle fra Harald Zwart sin serie «Oljefondet» som starter i desember. Sammen med produsent Marte Hansen fra Friland skal de utvikle dramaserien «Drama - en komedie». Haddi Samba og Marta Huglen Revheim har bakgrunn fra NRKs ungdomsserie «Rot», og samarbeider med produsent Lotte Sandbu fra Barbosa Film om langfilmen «Jævla Norway». Utvalgt til FilmLab Norge er også regissørene Brwa Vahabpour fra Trondheim og Emilie Blichfelt fra Tromsø, begge med bakgrunn fra både Nordland Kunst- og filmfagskole og Den norske filmskolen. Brwa Vahabpour skal utvikle langfilmen «Silence» med produsent Renee J.H. Mlodyszewski fra Oslo Pictures/Punkt Film og Emilie Blichfelt langfilmen «Stesøstra» med produsent Ragna Nordhus Midtgard fra Mer Film i Bergen.

Prosjektene er vurdert og valgt ut av prosjektleder for det svenske talentutviklingsprogrammet STHLM Debut og konsulent for Film Stockholm/Filmbasen, Anne- Marie Söhrman Fermelin, i samråd med FilmLab. Söhrman-Fermelin har bakgrunn som produsent i den svenske filmbransjen, og som produksjonsleder på flere serier for SVT. Hun har også vært kortfilmskonsulent på Svensk Filminstitutt.

Det var en rekke sterke og godt kvalifiserte søkere til årets kull, og Anne-Marie Söhrman Fermelin sier hun er er optimistisk på vegne av norsk films fremtid.

- Det var ett sant nöje att få ta del av ansökningarna till FilmLAB Norge! Många lovande, personliga och engagerande projekt med en spännande bredd på ämnesval och formspråk. Jag blir imponerad av dessa entusiastiska filmskaparteam som är villiga att satsa hårt för att förverkliga sina filmdrömmar. Det lovar gott för norsk films framtid!, sier Söhrman Fermelin. 

FilmLab Norge gjennomføres av Mediefabrikken, Filmveksthuset Tvibit og Midtnorsk Filmsenter, i samarbeid med regionale filmsentre. Akershus fylkeskommune er prosjekteier.

FilmLab er støttet av Talent Norge, Nordisk Film Fonden, Bergesenstiftelsen og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge.

Les mer om talentprogrammet.