Lover å pakke ut “talentet” under TIFF

16.05.2023 / Førstkommende lørdag kommer talentene Elle Sofe Sara og Åse Kathrin Vuloab til den 31.utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) for å snakke om hvordan det er å utvikle sin første storsatsing i Nord-Norge.

Nye Fortellinger er Mer Films talentprogram for fem lovende filmskapere med tilknytning til Nord-Norge, støttet av Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet.

Førstkommende lørdag er talentene Elle Sofe Sara og Åse Kathrin Vuloab til stede under den 31.utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) for å snakke om hvordan det er å utvikle sin første storsatsing i Nord-Norge.

TIFF har lenge vært en viktig møteplass for filmbransjen i Norge og på Nordkalotten, og viser utfordrende kvalitetsfilm fra hele verden for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum. I tillegg til filmpremierer og filmskaperes møte med publikum, har festivalen flere arrangement for å styrke filmbransjen. På grunn av den pågående smittesituasjonen er det kun et begrenset antall plasser – men alle arrangementene under årets festival tilbys hel-digitalt.

Elle Sofie og Åse Kathrin er i disse dager på reisefot for å komme seg til Tromsø, og skriver i en sms at de lenge har gledet seg til å møtes fysisk for å snakke om deres felles lidenskap.

– Jeg synes selv at det alltid er interessant å høre sånne prosess-samtaler, hvor man kan få et innblikk i filmskaperens metodikk og tanker. Det tenker jeg er hovedtema, og gleder meg også å høre om Åse Kathrins prosess med TV-serien, forteller Elle Sofe.

– Først og fremst har det vært et langt år, så det blir spennende å se om jeg husker hvordan man påfører sminke, legger Åse Kathrin til.

I fjor på denne tiden annonserte Mer Film de fem talentene som var valgt ut til programmet. Siden den gang har det skjedd mye, forteller Åse Katrin og Elle Sofe. De trekker frem et par høydepunkter:

– Det største høydepunktet må nok være da filmen fikk støtte fra NFI. Det føltes stort og så fint å få vite at vi faktisk kan produsere denne viktige filmen, slår Elle Sofie fast.

– Et annet stort høydepunkt var å endelig skrive manus, legger Åse Kathrin til.

– Etter grundig karakterarbeid blir karakterene til egne individer i meg, deres stemmer og handlinger er så tydelige at det å presse de inn i et begrenset format som synopsis eller treatment er utfordrende. Men når manusprogrammet åpnes! Da strømmer ordene ut og jeg skriver så lenge jeg er i kontakt med karakterene, noen ganger i et par timer, andre ganger 12 timer eller mer.

På deltakernes premisser

De to filmskaperne forteller at det er en stor ære å bli valgt ut til et talentprogram som tilrettelegger for strategisamtaler, veiledningstimer, coachingtimer, festivaldeltagelse og workshops på deltakernes premisser.

–  Det er helt fantastisk å være en del av talentprogrammet. Coachingen jeg har fått har vært uvurderlig, og Miriam Latif Sandbæk fortjener en shoutout for utviklingen jeg har hatt på seks måneder, sier Åse Kathrin, og legger til:

– Mer Film-teamet har fulgt meg opp hele veien og har virkelig gjort alt for å hjelpe meg til å prestere mitt beste. Til dags dato har jeg enda ikke fått et nei på mine forespørsler, i tillegg er de flinke på å foreslå gode løsninger som passer for meg, legger hun til.

Det sier Elle Sofe seg enig i, og mener den individuelle tilpasningen er avgjørende for å sikre gode resultater.

–  At programmet er tilpasset hver enkelt av oss gjør at jeg kan utvikle meg som filmskaper og jobbe mot det nivået jeg ønsker å være på. Det er en unik mulighet som jeg er svært takknemlig for å ha fått, sier hun.

Moderator for samtalen er tidligere festivalsjef Martha Otte. Hun gleder seg til å møte noen av landsdelens fremste talenter, og lover å “pakke” ut litt av talentet deres i løpet av samtalen.

– Jeg synes de prosjektene Åse og Elle Sofe er i gang med høres råspennende ut. Jeg ser frem til å høre mer om hvordan de har kommet på disse, forteller hun.

– Jeg tenker forøvrig at arbeidet til Mer Film må være nøkkelen til kunstnerisk utvikling – å kjenne igjen stoff som kan bli gode prosjekter.

 

Her kan du se live-streamen førstkommende lørdag klokken 12. Du kan også se den direkte på Talent Norges facebook-side. 

Foto: Lars Opstad (venstre) og Mer Film (høyre)

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga
19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire