Maiken Stene om talentprogrammet ved Nordnorsk Kunstnersenter

08.05.2017 / – Et mentorprogram er en stor luksus for nyutdannede kunstnere og en viktig hjelp, det mener Maiken Stene, billedkunstner tilknyttet talentprogrammet ved Nordnorsk kunstnersenter.

– Det kan være mye usikkerhet knyttet til det å være nyutdannet og å skulle etablere seg på den profesjonelle kunstscenen. Jeg søkte talentprogrammet til Nordnorsk Kunstnersenter fordi jeg syntes det hørtes spennende ut å ha en mentor. Etter endt utdanning hadde jeg ikke lenger noen veiledere som fulgte meg i arbeidet, og jeg likte tanken på å ha et menneske som fylte den funksjonen. Jeg har vært så heldig å kunne leve på stipender siden jeg tok eksamen, nå har jeg i tillegg noen å diskutere de kunstneriske prosessene med, sier hun.

Nordnorsk kunstnersenters talentprogram
Nordnorsk kunstnersenters talentprogram er et treårig prosjekt som skal styrke og utvikle talentfulle unge billedkunstnere som står helt i begynnelsen av sin karriere.

Gjennom talentprogrammet vil Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) styrke unge kunstneres etablering av en langsiktig karriere gjennom økt bransjekunnskap, utvikling av nettverk og videreutvikling av kunstneriske ferdigheter. Prosjektet består av et sommerakademi for samtidskunst i Lofoten og en mentorordning.

Mentorordningen skal tilføre de utvalgte kunstnerne reell kontakt med kunstverdenen og erfaringer av en type det kan være vanskelig å tilegne seg under utdanningen.

NNKS vil arbeide sammen med flere andre etablerte aktører i kunstfeltet i utvelgelsen av talenter og mentorer, samt programmet for sommerakademiet. Det er en ambisjon at internasjonalt profilerte lærekrefter tilknyttes akademiet.

NNKS er tett knyttet til regionens kunstnere og kunstliv, samtidig som senteret driver Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF, en av Norges viktigste arrangementer på samtidskunstområdet. Senteret er en del av nettverksprogrammet Transfer North – Curating and Critical Writing in the North. Nettverket omfatter institusjoner i Barentsområdet, Skottland og Baltikum, og disse vil være en ressurs for talentprogrammet.