Med PopUp kan du ta neste steg i musikk-karrieren!

17.08.2021 / PopUp er spennende, nytt og unikt talentprogram for rytmisk musikk. Nå er prosjektleder Øystein Skar (Highasakite, LÖV, SkarWorX) på jakt etter fem ambisiøse band eller talenter som ønsker å ta det neste steget i karrieren. Er du blant de fem?

- PopUp ønsker å styrke programdeltakernes sjanser til å leve av egen musikk, og vår målsetning er å hjelpe ambisiøse band og enkeltaktører, uansett bosted og bakgrunn til å lykkes. Programmet er unikt i sitt slag i Norge. Det er kun fem plasser, det er inkluderende og enkelt å søke på, samtidig som det holder svært høy kvalitet og sikrer at målsetningene til deltakerne oppfylles, sier Øystein Skar.

 

Unik mulighet

De siste 15 årene har Øystein virket som pianist, artist, komponist og produsent. Han har turnert over hele verden en rekke ganger, med omfattende turnevirksomhet i mer enn 52 land. Øystein medvirket i bandet Highasakite fra 2011 til 2016, og er for tiden aktuell med bandet LÖV, og soloprosjektet SkarWorX. Han har komponert musikk til flere utgivelser, teater og danseforestillinger, samt nasjonale og internasjonale TV-serier.

Øystein vet hvor vanskelig det er å lykkes og er svært fornøyd med at Talent Norge nå lanserer PopUp. I dette unike programmet får deltakerne en mentor og et stipend på 35 000 kroner øremerket karriereutviklende aktiviteter som studiotid eller livespilling. Programdeltakerne får også tilgang til Talent Norges unike nettverk og fagsamlinger, i samarbeid med Olympiatoppen.

 

Vært der selv

- Jeg er jo selv fra bygda, og det er stor forskjell på musikkmiljøet der og i Oslo, med tanke på ressurser og miljø. Heldigvis hadde vi en musikklinje på Vinstra der jeg vokste opp, men det er det ikke alle steder som har. PopUp skal være mulig å være med på uansett hvor du bor i landet, og tilby en enkel vei inn til ett profesjonelt nettverk.

Selv er han svært delaktig i satsingen som prosjektleder. I en faggruppe tilknyttet satsingen har han fått med seg Peter Baden, Mari Kreken og Tonje Unstad, som alle er anerkjente musikere med lang fartstid innenfor norsk musikkliv.

I Talent Norge ønsker vi å legge til rette for at talentene møter ledere med relevant bakgrunn og folk som har vært gjennom den reisen programdeltagerne selv står overfor. Jeg er derfor utrolig glad for å ha fått med meg Peter, Mari og Tonje på laget her. De tre vil utgjøre PopUps faggruppe og vil bidra inn mot utvelgelsen av årets programdeltakere, sier Øystein.

 

Peter Baden er en norsk musiker og komponist som har skrevet musikk for en rekke oppsetninger for teater, film, TV-serier, danseforestillinger, AR/VR, kunstinstallasjoner, podcaster osv. Baden har produsert en rekke plater for artister, laget interaktive bestillingsverk til kunstfestivaler, jobbet som komponist og musikalsk leder for internasjonale prosjekter som OL for ungdom for IOC og turnert med en lang rekke artister. Han har laget musikk til nasjonalballetten, det nye Nasjonalmuseet, produksjoner på det norske teatret, Nationaltheatret, og har turnert med mange norske artister som trommerspiller, live elektronikk og vj. Han har arbeidet med mange forskjellige sjangere og artister som: Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Thea Hjelmeland, Solveig Kringlebotn og Emilie Nicolas m.fl.

 

Låtskriver, vokalist og musiker Mari Sandvær Kreken har turnert nasjonalt og internasjonalt med bandet Darling West i mange år. Darling West som har blitt omtalt som et av de ledende bandene innenfor Americanasjangeren i Norge, med låter listet på NRK radio så vel som å nå 1. plassen på Folk Music Radio Charts i USA. Tre av bandets fire album har blitt nominert til Spellemann, der de også vant i 2014. Kreken også vært musikant og korist for artister som Marit Larsen, Stein Torleif Bjella og Sigvart Dagsland.

Tonje Unstad er låtskriver og artist bosatt i Lofoten. Hun har 5 plater bak seg under eget navn og har skrevet bestillingsverk til alt fra kor, norsk animasjonsfilm og NRK-produksjoner. Tonje har i halvannet tiår levert underholdende liveopptredener og er også en populær leverandør av musikk og forestillinger for barn. I 2020 turnerte hun med Arktisk Filharmoni, og laget låter med Min-ensemblet og rapper RSP. Hun har mottatt to Spellemannspriser samt Prøysenprisen for sine utgivelser.

-Vi som skal bistå programdeltakerne har erfaring og kompetanse vi ønsker å dele med folk, og kan sette oss inn i det talentet går gjennom av utfordringer, tanker og prosesser. Vi har vært der selv og har erfaring fra alle deler, fra start til slutt, i forhold til det å lykkes. Siden vi selv har vært unge og ambisiøse, er det lettere å hjelpe folk, samtidig som vi har et stort og bredt bilde på hele prosessen, sier Øystein.

 

Uvurderlig nettverk og støtteapparat

Øystein arbeider i halv stilling hos Talent Norge og han mener dette er nyttig både for ham og talentene han arbeider med. På den ene siden er han fortsatt utøvende musiker, og kan bidra med nettverk og relevant erfaring. På den andre siden får han jobbe med et tema han er opptatt av.

– Talentutvikling er utrolig interessant. Er det kun talent eller kun hardt arbeid? Eller begge deler? Hvor mye har miljøet å si? Selv var jeg klassisk pianist, og etter å ha spilt alene i 18 år gikk jeg lei. Grunnen til at jeg fortsatte var at jeg begynte med improvisasjon og samspill. Så for meg var nettverk veldig viktig. Selv som soloartist er jeg avhengig av venner, nettverk og team å jobbe sammen med, sier Øystein og forsetter:

 – Selv har jeg hatt to lærere som har betydd veldig mye for meg, og jeg har sett hvor viktig det er å ha folk å se opp til, få hjelp av, og ha et nettverk. Det er viktig å ha et støtteapparat, og det er også en viktig målsetning med PopUp.

 

Like muligheter

PopUp inngår i en rekke satsinger der Talent Norge sammen med Norsk Tipping arbeider aktivt for å sikre like muligheter for unge talenter innen kunst og kulturfeltet. Målsetningen er en mangfoldig og inkluderende kulturbransje.

Talent Norge er til for å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere, og det er avgjørende at alle våre talenter uavhengig av bakgrunn møter en bransje med samme muligheter til å utøve sitt kunstneriske virke.

Vil du søke PopUp? Les mer om hvordan du kan søke her eller ta kontakt med Øystein på epost oystein.skar@talentnorge.no

Søknadsfrist er 1. september 2021.

Les mer om faggruppen her.

Foto: Mats Bakken

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program