Millionsatsing på jazztalenter

03.03.2017 / Talent Norge satser på unge jazzmusikere, og går inn i en fireårig avtale med Midtnorsk jazzsenter om SpareBank 1 SMN JazZtipendiat, som nå blir en av Norges største musikkpriser. Satsingen er knyttet til Trondheim Jazzorkester og skal gi unge jazzmusikere utviklingsmuligheter og gjøre nye talenter synlige på ledende jazzarenaer i Norge og utenlands.

Nå utlyses stipendet for 2017/2018; søk her:
www.sparebank1.no/nb/smn/om-oss/info/sparebank-1-jazztipendiat.html

Sammen med Trondheim Jazzorkester (TJO) er fjorårets stipendvinner jazzpianist Espen Berg den første som får glede av styrkingen av SpareBank 1 SMN JazZtipendiat. Bergs nykomponerte verk skal fremføres under Moldejazz til sommeren. Den nye økonomiske rammen vil gjøre det mulig for Berg og TJO å fremføre verket på flere andre arenaer, både i Norge og utenlands.  Avtaler er allerede inngått med Umeå Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene i Oslo og Dokkhuset Scene i Trondheim. – Støtten fra Talent Norge og SpareBank1 SMN gir meg en privilegert mulighet til å nå et større publikum med musikken min, sier Espen Berg.

Etterspurte utøvere – krevende marked
– Vi er svært glade for at Talent Norge ser verdien av satsingen på jazztalenter gjennom SpareBank 1 SMN JazZtipendiat og Trondheim Jazzorkester, sier daglig leder i Midtnorsk jazzsenter Bjørn Willadsen som nå lyser ut stipendet for 2017/2018. Enkeltkunstnere så vel som mindre band (max trio) kan søke.

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat ble etablert i 2007 av SpareBank 1 SMN og Midtnorsk jazzsenter, i samarbeid med Moldejazz. Stipendets formål er å gi unge, norske jazzmusikere utviklingsmuligheter, gjøre nye talenter synlig på ledende jazzarenaer og å videreutvikle Trondheim Jazzorkester.

– Trondheim har lang tradisjon for talentutvikling gjennom jazzlinja ved NTNU, et studieprogram som er sterkt medvirkende til at norske utøvere er mer etterspurte internasjonalt enn noen sinne. Jazztalentene møter imidlertid ofte et krevende musikermarked etter endt utdanning der andre faktorer enn de rent musikalske spiller en avgjørende rolle for en videre karriere. Derfor etablerte vi dette årlige stipendet, sier Willadsen.

Unik satsing på unge jazztalenter
I ti år har bidragene fra SpareBank 1 SMN, Midtnorsk jazzsenter og Moldejazz utgjort en samlet stipendstøtte på rundt 600.000 til 650.000 kroner. Fra og med 2017, og i fire år framover, går Talent Norge inn i stipendordningen. Samtidig øker SpareBank 1 SMN bevilgningen. Totalt får stipendet en verdi på én million kroner og bestillingsverket til Moldejazz vil bli oppført på flere scener, i inn- og utland.

– Vi er stolte over det ti år lange engasjementet vi har hatt med å fremme unge talentfulle jazzmusikere, som nå får enda større muligheter til å realisere sine karrieremål, sier Eli Arnstad, leder for SpareBank 1 SMNs Gavefond.

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat er en unik talentsatsing som vi er svært glade for å kunne gå inn i. Gjennom vårt engasjement bidrar vi til at det musikalske verket som stipendet resulterer i sikres flere fremføringer, nasjonalt og internasjonalt. Det er flott å se at så mange ledende jazzscener ser verdien av å knytte til seg unge talenter, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

Trondheim Jazzorkester har gjennomført store produksjoner med stjerner som Chick Corea, Pat Metheny og Joshua Redman og et engasjement i orkesteret gir store muligheter for å bli «oppdaget» som musiker og komponist.