Nå skal neste Opptakt-vinner kåres

16.05.2023 / 8.-10. juni gjennomfører Dirigentløftet opptaksprøver til elite-programmene Opptakt og Dirigentforum. Finalen på onsdag ser du live på Talent Norges TNArena samt vår Facebook-side!

Søkerne til Dirigentløftets eliteprogram skal denne uken få prøve seg på podiet foran Stavanger Symfoniorkester.

En stor jury bestående av representanter fra alle de profesjonelle norske symfoniorkestrene, Dirigentløftets faglige råd og to spesielt inviterte internasjonale dirigentfaglige rådgivere – professor Nicholas Pasquet fra Musikkhøgskolen i Weimar og Federico Hernandez/Iarlaith Carter fra HarrisonParrott - skal vurdere kandidatene. Juryen ledes av Morten Wensberg, professor i dirigering og dekan ved Universitetet i Stavanger.

Onsdag 10. juni er det finalerunder og da skal det avgjøres hvem som blir valgt ut til det svært prestisjefylte programmet Opptakt. Til dette velges kun en dirigent ut. Vedkommende vil over en periode på to år få en bred lansering i hele Norge og blir invitert til å gjøre konserter med alle landets profesjonelle orkestre. I tillegg får kandidaten mentorer fra aller øverste internasjonale nivå, personlig coach og støtte til karriereutvikling. De to foregående års vinnere og som altså ble valgt ut til Opptakt i 2018 og 2019, dirigentene Tabita Berglund og Daniel Reith, har allerede blitt plukket opp av store internasjonale agenter og blitt lansert globalt.

– Dirigentforum og Opptakt gir unge dirigenter attraktive og viktige muligheter for personlig utvikling og erfaring med profesjonelle orkestre. At jeg får sjansen til å dirigere alle de norske profesjonelle orkestrene på én gang virker som en drøm, fortalte Daniel Reith, fjorårets vinner av Opptakt.

  • Se Daniel Reith i sendingen «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen» på Talent Norges TNArena!

Dirigentløftet er en langsiktig satsing med mål om å heve nivå, dyrke kompetanse, øke status, skape samarbeid og bidra til økte karrieremuligheter for Norges dirigenter. Satsingen omfatter en rekke ulike program og tilbud på alle nivå og skal bidra til å gjøre Norge til en dirigentnasjon.

Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter Dirigentløftet.

– Talent Norge ble opprettet i 2015 som kulturens Olympiatopp. Vi skal være tverrfaglige og legge til rette for topptalenter innen kunst og kultur. I 2018 lanserte vi Dirigentløftet sammen med Sparebankstiftelsen DNB for å sikre økt rekruttering av norske dirigenter internasjonalt. Vi trenger en helhetlig satsing som sikrer rekruttering fra ung alder via utdanning og videre helt opp til det profesjonelle nivået. Alle profesjonelle symfoniorkestre i Norge er med i dette løftet i tillegg til det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler samt profesjonelle institusjoner og ensembler, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

OM DIRIGENTLØFTET
Vis mer

Semifinalene gjennomføres mandag og tirsdag. Repertoar i semifinalene er: F. Schubert Symfoni No. 5. Finalistene offentliggjøres tirsdag ettermiddag her på Talentnorge.no!

Finalen går av stabelen onsdag fra 10.00 til 14.00. Livesendingen finner du på Talent Norges TNArena og Talent Norges Facebook-side fra ca 09.50.

Repertoar i finalen er:

Claude Debussy / Arnold Schönberg, Benno Sachs: Prelude L'apres midi d'un faune (Belmont) og Dmitri Shostakovich: Chamber Symphony [op.110a] (arrangement of String Quartet No.8 for string orchestra by Rudolf Barshai).

Talent Norge ønsker alle deltakerne lykke til, og gleder oss til å introdusere vinneren!

Foto øverst i artikkelen: Fjorårets Opptakt-vinner Daniel Reith. 
Foto: Thor Brødreskift

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program
02. juni 2023

Orkester programmering - en panelsamtale

Torsdag 01. juni åpnet Dirigentløftet, Music Norway og Musikkforleggerne Flagstad-rommet hos Den Norske Ballett og Opera, for samtaler og møter mellom komponister, dirigenter og musikkforlag!

Orkester programmering - en panelsamtale

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi