Ny satsning på dirigentutvikling i Det Norske Jentekor

16.10.2018 / I sommer startet Det Norske Jentekor med direksjonsundervisning for sine talenter mellom 11 og 18 år. Nå tar koret dette et steg videre, og i november vil tre av øvelsene for Hovedkoret (12-15 år) brukes til dirigentopplæring.

Direksjonsdelen av Det Norske Jentekors Sommerakademi var et introduksjonskurs i grunnteknikk. Jentene fikk undervisning i plenum, der de både dirigerte sammen, og alle fikk prøve å dirigere kortere deler av repertoaret med koret som øvingskor. Noen av jentene dirigerte også koret under Sommerakademiets avslutningskonsert.

- Det er motiverende å se hvordan jentene responderer på dirigentundervisning, hvordan de selv lærer å dirigere og hvordan de blir bevisst på meg som dirigent, min teknikk og hvordan de bedre kan lese meg, sier dirigent i Det Norske Jentekor, Anne Karin Sundal-Ask.

I november vil tre av øvelsene for Hovedkoret (12-15 år) brukes til dirigentopplæring, og jentene skal her jobbe med korets julerepertoar. 

- Julemusikken er kjent stoff for de fleste jentene, og dermed ligger det til rette for ikke bare å dirigere taktartene riktig, men også forme musikken. Samtidig som jentene vil stå foran koret og dirigere, vil de andre jentene lære tekster og nye stemmer på musikken vi synger under de mange oppdragene og konsertene i desember. Dette håper vi vil oppleves motiverende og lærerikt for jentene. Vi håper også dette vil være effektiv innlæring. Desember er en måned hvor jentene av og til vil synge i mindre grupper, og ved å ha dette kurset, vil enkelte av korsangerne ved behov også være i stand til å dirigere koret på mindre opptredener, sier Sundal-Ask.

Det Norske Jentekor er i dialog med kororganisasjonen Ung i kor om utvikling av et opplæringsprogram i dirigering for barne- og ungdomskordirigenter og for sangerne i disse korene. 

- Jentekoret er opptatt av samarbeid med andre, å synge med andre kor og dermed lære av hverandre. Vi ser frem til å utvide dette til også å gjelde dirigentfaget, sier hun.

Det Norske Jentekor vil arbeide videre med å utvikle jentene som dirigenter, en av planene er å la de eldre jentene komme inn på øvelser med de yngste sangerne. 

- Å dirigere er et utpreget ledelsesfag. I koret vil våre eldste jenter ha mulighet for å få verdifull praksis til senere yrkesliv ved å få dirigere de to yngste korene, Rekruttgruppa eller Aspirantkoret, under veiledning fra korets dirigent. Dette er et felt vi ønsker å utvikle videre. Her er det stor mulighet for utvikling, og bare fantasien som setter grensene, sier Sundal-Ask.

Les mer om talentprogrammet her.

Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge lanserte Dirigentløftet 10. oktober, les mer her. Se også mer på Dirigentloftet.no.

Foto: Det Norske Jentekor