Over 600 000 seere på Talent Norges sendinger

16.05.2023 / Over 600.000 var innom våre digitale plattformer denne våren samt fulgte sendinger og aktiviteter i regi av Talent Norge og våre samarbeidspartnere. Da koronakrisen traff lanserte vi vår digitale plattform TN Arena og snudde oss rundt for å dele kunnskap og aktiviteter i satsingene våre. Med våre samarbeidspartnere, og for et større publikum, ble dette en suksess.

Våren 2020 ble digital. Da koronakrisen rammet Norge gikk Talent Norge i dialog med våre satsinger hvordan vi best kunne adressere de mange utfordringene vi daglig stod overfor. Samtidig var vi i løpende samtaler med våre private samarbeidspartnere og vi ble kun møtt med stor vilje og fleksibilitet for å finne gode løsninger både på kort og lang sikt.

I løpet av denne første perioden forstod vi at burde lage vår egen digitale scene. En plattform for talentutvikling innenfor kunst og kultur, på tvers av satsinger og uttrykk. Et sted der vi kan vise frem alt det fantastiske som bor i våre talenter, prosjektledere, satsinger og hos våre private bidragsytere.

I april lanserte vi TN Arena. Dette er en digital scene. Men det er også en del av vår metode for talentutvikling. En digital forlengelse av de mange arrangementene, seminarene, fagsamlingene og møteplassene Talent Norge hvert år arrangerer. Her viser vi frem og bygger nettverk og arenaer for deling av kunnskap og erfaringer, på tvers av sjangre. Vi arbeider med de beste satsingene og talenter med eksepsjonelle evner. Dette gir store kunstneriske opplevelser. Her forener vi gode krefter for å dyrke frem de beste.

Derfor er det ekstra gledelig for oss at over 600 000 har sett fremførelser med våre talenter, og diskusjoner om talentutvikling med våre samarbeidspartnere og private bidragsytere. Dette viser samlede strømmetall fra våre samarbeidspartnere, visningstall fra TV, både lineært og on demand, og fra egne kanaler.

For disse fantastiske tallene skyldes at TN Arena er et samarbeid til støtte for våre satsinger og samarbeidspartnere. Våre sendinger vises på TV, i sosiale medier, på TN Arena og via våre samarbeidpartneres kanaler. De henvender seg til Talent Norges prosjekter, til private bidragsytere, til utøvende og skapende kunstnere innenfor alle kunstformer, politikere og øvrig samfunnsliv.

Sammen med Festspillene i Bergen og NRK fikk vi vist på TV og strømmet en rekke konserter fra vår satsing Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Talent Norge, Festspillene, Oslo-Filharmonien og Barratt Due musikkinstitutt støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Trond Mohn samt Bettina Ford Jebsen og Hans Peter Jebsen.

Les mer om Crescendo

I flere kvelder på rad fikk vi oppleve Crescendo-deltakerne Ludvig Gudim, Sonoko Miriam Welde, Eivind Ringstad, Sandra Lied Haga, August Schieldrop og Amalie Stalheim i samspill med blant annet Leif Ove Andsnes, Mari Eriksmoen og Christian Ihle Hadeland. I andre konserter fikk vi oppleve Crescendo-alumni Guro Kleven Hagen og Edvard Erdal.

Se konsertene på TN Arena

Under Festpillene i Bergen arrangerte vi en mesterklasse i regi av Dirigentløftet. Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter denne satsingen som er en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon.

I denne livesendingen fikk vi bli med da Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner holdt mesterklasse Daniel Reith og Aage Richard Meyer fra Dirigentløftets eliteprogram.

Les mer om Dirigentløftets elitenivåer Opptakt og Dirigentforum

Noen uker senere viet NRK 2 Hovedscenen til denne opplevelsen da de viste «Unge dirigenter på Festspillene i Bergen» der programleder Arild Erikstad også intervjuet Talent Norges daglige leder Maria Mediaas Jørstad, festspilldirektør Anders Beyer samt nevnte sjefdirigent Edward Gardner og Dirigenløft-deltaker Daniel Reith.

Se «Unge dirigenter på Festspillene i Bergen» på TN Arena

Apropos Dirigentløftet. I starten av juni var det finale i Stavanger der vinneren til satsingens eliteprogram øverste nivå Opptakt skulle kåres. I finalen imponerte Aage Richard Meyer stort og ble kåret til vinner av eliteprogrammet Opptakt samtidig som vi ønsket Roeland Henkens, Guro Haugli, Ingunn Korsgård Hagen, Christian Blex og Carl Nilsen til Dirigentforum som er eliteprogrammets nivå 2.

Hele finalen ble vist live på TN Arena, Talent Norges Facebook-sider og i Stavanger Symfoniorkesters kanaler.

Se Dirigenløftets finale på TN Arena

Panelsamtaler har vært viktig del av Talent Norges virksomhet gjennom årene. Det har vært avholdt en rekke samtaler og debatter knyttet til Talent Norges mange arrangementer og seminarer. Derfor etablerte vi en digital versjon av panelsamtalen, samtaleserien TN Talks.

I sendingen «TN Talks: Kunstner i krisetid» møter du pianist og tidligere ArtEx-talent Thormod Rønning Kvam og skuespiller Marian Saastad Ottesen i samtale med Talent Norges daglig leder Maria Mediaas Jørstad. De ser tilbake på våren som ble så annerledes. Koronakrisen rammet kulturlivet svært hardt. Mange måtte kansellere planer og legge nye, andre ble permitterte og innovative, nye initiativ ble tatt over natten. Hvordan påvirkes kunstnerskap av nye rammer? Hvordan omstiller man seg som kreativ sjel – til å skape noe nytt? Hvordan er det å ikke kunne treffe sitt publikum?

Se «TN Talks: Kunstner i krisetid» på TN Arena

Hvert år arrangeres det fire fagsamlinger i regi av Talent Norges ArtEx. Dette unike programmet er skreddersydd for å ivareta talenter på høyeste nivå og på tvers av sjanger. ArtEx er et tilbud til alle Talent Norges deltakere og samarbeidspartnerer, og står helt sentralt Talent Norges nettverk for kunnskapsdeling og synergier mellom våre flere enn 50 satsinger og over 600 talenter. Programmet er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo, Den norske filmskolen på Lillehammer og Norges musikkhøyskole.

Les mer om ArtEx her

I forbindelse med fagsamlingen «Samhandling og ensemblet» inviterte vi Jasper Parrot og Lorna Aizlewood fra et av verdens største artistmanagmentbyrå HarrisonParrot, Opptakt- og ArtEx-deltaker Tabita Berglund og den verdenskjente islandske pianisten Víkingur Ólafsson til en Zoom-samtale i opptakt.

Samtalen ble gjennomført på Zoom og du finner den på TN Arena

I tillegg inviterte ArtEx til eksklusive showcases med utvalgte kunstneriske arbeider innen musikk med topptalenter innen ArtEx-programmet:

Thormod Rønning Kvam

«I tåken» (1912). Struktur: I. Andante II. Molto adagio III. Andantino IV. Presto (Komponist: Leoš Janáček).

Se Thormod på TN Arena

LILJA

«New York» (Komponist: Oddrun Lilja) og «Paris» (Komponist: Oddrun Lilja).

Se LILJA på TN Arena

David Cariano Timme:

«Temazcal» (1984) (Komponist: Javier Alvarez) og «Mentacide» (2018) (Komponist: John Psathas).

Se David på TN Arena

Sist men ikke minst! Talent Norge er fem år i år og det måtte feires. Digitalt. For vi er stolte over å ha utløst over 335 millioner kroner til talentutvikling og utrolig glade for at våre talenter, samarbeidspartnere, private bidragsytere og eiere ville feire dagen sammen med oss.

30. mai ble det en storveis digital feiring med kunstneriske innslag fra våre talenter og bidrag fra:

Statsminister Erna Solberg
Kulturminister Abid Q. Raja
Direktør i Stiftelsen Fritt Ord Knut Olav Åmås
Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (AP)
Ballettsjef i Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen
Produsent i Oslo Pictures, Thomas Robsahm
Dirigent og komponist Eimear Noone
Excecutive chairman HarrisonParrott Ltd Jasper Parrott
CEO Sarepta studio og styreleder Hamar Game Collective Catharina Bøhler
Administrerende direktør Sparebankstiftelsen DNB André Støylen
Styreleder Cultiva Kjersti Løken Stavrum

Feiringen ble ledet av Thomas Seltzer og du ser den her!

Alt dette og mye mer finner du på vår digitale scene TN Arena - en plattform for talentutvikling innenfor kunst og kultur, på tvers av satsinger og uttrykk. Følg med utover høsten for flere sendinger og aktiviteter i regi av Talent Norge og våre samarbeidspartnere!

Foto: Caroline Roka