– Paradoksalt nok har vi skrekk for noe vi elsker å holde på med. Gjør det feltet vårt desto mer spennende?

03.10.2019 / I kveld sitter totalt 160 musikere på podiet under årets avslutningskonsert for Ung Filharmoni. I går var det duket for semesterets siste høstsamling, og sceneskrekk var ett av mange temaer som ble diskutert.

Tekst og foto: Johanna Holt Kleive

I kveld deler Ung Filharmoni podium med Oslo-Fillharmonien som til sammen utgjør et stort og spektakulært symfoniorkester hvor ung og profesjonell sitter side om side. Denne uken har talentene - pararellt med orkesterprøvene - overvært inspirerende foredrag og fått veiledning av en rekke erfarne musikere fra Oslo-filharmonien. 

Under gårsdagens høstsamling var blant annet Crescendo-deltaker Johan Dalene tilstede for å dele erfaringer og snakke om sin opplevelse av å spille med verdensledende orkestre. Prosjektleder Anders Hall Grøterud var ordstyrer.

– Jeg har hatt gleden av å følge deg en god stund, blant annet gjennom festspillene i Bergen. Jeg har inntrykk av at du er svært målrettet på øving, og benytter enhver anledning til å øve. Er dette riktig inntrykk? innledet Grøterud.

– Absolutt, det må til, svarte Dalene, - men det er også viktig å gjøre noe annet kult, som å spille fotball, sa han med et lurt smil.

– Tenker du på hva det er som driver deg?

– Jeg forsøker å ikke tenke så langsiktig. Jeg forsøker å oppfylle de målene jeg har satt meg for en dag. Det er først og fremst viktig for meg å være kreativ, og få en følelse av å gjøre noe som er mitt eget, svarte Dalene. 

Panelsamtale stod deretter for tur. Unge og erfarne orkestermusikerne samlet seg for å diskutere morgendagens konsert samt praktiske problemstillinger knyttet til orkesterlivet generelt.

“Hva gjør dere når dere reiser med instrument på fly”, “hvorfor oppstår sceneskrekk selv om man har stålkontroll på stoffet”, "hvordan utnytte varmen fra andre musikere på podiet" og "hva forventes av en vikar" var blant temaene som ble diskutert.

Unge og erfarne orkestermusikere i dialog. Foto: Johanna Holt Kleive

Opplev Mahlers 1. symfoni og 160 musikere totalt på podiet under årets avslutningskonsert for Ung Filharmoni. Over 1400 solgte billetter og bare noen få billetter igjen. Sikre deg billett her!


29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers