Premiere på første KUPP-komposisjon

16.05.2023 / Under Ultimafestivalen hadde KUPP-talent Therese Birkelund Ulvo premiere på sin egen musikkinstallasjon, spilt inn med Oslo-Filharmonien.

Therese Birkelund Ulvo er en av seks komponister som i fjor ble valgt ut til talentprogrammet KUPP, et utviklings- og nettverksprogram for norske komponister. For Ulvo innebærer det et tett samarbeid med Oslo-Filharmonien:

Det er fenomenalt for en komponist å få jobbe med et så godt orkester. I dette prosjektet har jeg takket være både KUPP, OFO, Ultima og Notam til og med fått lov å gå langt utenfor rammen av et «normalt» orkesterprosjekt, og det har vært utrolig givende!

Tidligere i år spilte Oslo-Filharmonien inn Ulvos musikk, og i september under Ultimafestivalen var det duket for premiere.  

- Tanken er å lage et romlig orkester som en kan gå inn i, plassert ut i 32 kanaler i Hvelvet-salen i Sentralen. Kanalene er samlet i seks familier eller verdener innenfor helheten, som er synkronisert med hverandre. Publikum skal kunne gå rundt i orkestret på forskjellige stasjoner som gir ulike opplevelser, sier Ulvo i et intervju med Oslo-Filharmonien.

I 2020 skal andre del av samarbeidet realiseres: 

Etter å ha jobbet med materialet i et helt år, først som partitur, så innspilling og så i lydfiler har jeg blitt langt bedre kjent med både mitt eget materiale og med de enkelte musikerne i OFO sitt møte med materiale. Å nå skulle lage et «ordinært» konsertverk er noe jeg er frem til. Musikken er allerede levende og har OFO sitt eget avtrykk i seg, noe jeg tror kommer til å gjøre skrivebordsprosessen mindre «tørr» enn den ofte ellers er, sier Ulvo.

Også for Oslo-Filharmonien er samarbeidet med nye komposisjonstalenter viktig:

- Utvikling av nye verk og talenter er en viktig del av Oslo-Filharmoniens virksomhet. I tillegg er det viktig for oss å bidra til at norsk musikk når et internasjonalt publikum. Et prosjekt som KUPP kombinerer ulike typer kompetanse og nettverk på en måte vi er begeistret for, og glade for å få lov til å være med på, sier Lars Petter Hagen, prosjektleder for Filharmoniens 100-årsjubileum.

På årets Ultimafestival deltok KUPP-komponistene på det internasjonale delegatprogrammet til festivalen, hvor en rekke ledende aktører fra internasjonalt kulturliv deltok.

KUPP er et utviklings- og nettverksprogram for unge, lovende komponister under 35 år. Seks orkestre fra hele Norge er med på programmet. Orkestrene har valgt én komponist hver som de forplikter seg til å bestille et helt nytt verk av. Ambisjonen er at verkene skal nå et stort publikum, og bringe nye norske komponisttalenter ut til et internasjonalt marked.

KUPP-komponistene er: 
– Mette Henriette Martedatter Rølvåg – Nordnorsk Opera og Symfoniorkester
– Marius Neset – Bergen Filharmoniske Orkester 
– Tyler Futrell – Trondheimsolistene
– Therese B. Ulvo – Oslo-Filharmonien 
– Kristine Tjøgersen – Kringkastingsorkestret 
– Øyvind Mæland – Stavanger Symfoniorkester

Foto: Anton Liagaarden