Sandra og Jasper: – Det blir fint å ha en sparringspartner, en jeg kan søke råd hos

16.05.2023 / Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden. Nå er hun tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Som ArtEx-deltaker skal hun i to år utvikle sitt talent i samarbeid med Jasper Parrott - en av de mest erfarne talentutviklerne i den klassiske musikkens verden.

Møt Sandra Lied Haga og Jasper Parrott
Talentet:

Cellist Sandra Lied Hagas enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden siden hun debuterte i Wigmore Hall i London som 12-åring. Musikeren fra Bærum var en av de første studentene ved Razumovsky-akademiet i London og Barenboim Said-akademiet i Berlin og har senere studert ved Norges Musikkhøgskole under Truls Mørk, Lars Anders Tomter og Thorleif Thedeen. Hun har spilt på alle de viktigste festivalene og med fremtredende kunstnere som Anne-Sophie Mutter, Leif Ove Andsnes og Yo-Yo Ma, samt mottatt en rekke utmerkelser – deriblant Equinor Classical Music Award 2019. Samme år kom hennes Spellemannpris-nominerte debutalbum, der hun spiller Tchaikovsky og Dvořák med Statsakademiets symfoniorkester i Russland.

– Det blir fint å ha en sparringspartner; en jeg kan søke råd hos, med så mye erfaring, både når det gjelder nåværende prosjekter og på sikt.

Mentoren:

Jasper Parrott har vært manager for musikere, sangere, komponister og dirigenter siden 60-tallet og er en av grunderne av Harrison Parrott – selskapet som har skapt en ny skoleretning for utvikling av talenter innen klassisk musikk, kjennetegnet av tett samarbeid og utveksling av ideer. Anne Sofie von Otter, Vladimir Asjkenazy og Krzysztof Penderecki er blant utøverne Jasper Parrott har jobbet med. Han har også hatt en sentral rolle i etableringen av, og fungert som konsulent for, flere musikkfestivaler.

– Idet den globale musikk- og kunstverdenen kjemper for å finne nytt og varig fotfeste i et landskap som fortsatt er preget av Covid 19-ødeleggelsene og gjenoppbyggingen etter pandemien, står høyt motiverte og svært talentfulle unge musikere overfor større utfordringer enn noensinne. Det er ikke lenger mulig å stole på de velkjente rutene til tilfredsstillende, langvarige karrierer. Musikere og kunstnere må finne – og noen ganger selv tråkke opp – nye stier, dersom de skal kunne nå sine mål og oppfylle sine ambisjoner. I et slikt ukjent terreng kan det være nyttig å få råd fra erfarne mennesker som jobber med dette daglig. Jeg ser på det som et privilegium å ha blitt spurt om å være mentor for Sandra, under Talent Norges overbygning, og dele mine tanker om de mange forskjellige måtene de kan leve suksessfulle liv som kunstnere og rollemodeller i årene som kommer.

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Sandra Lied Haga (t.v) og Jasper Parrott. Bilder av Nikolaj Lund (Haga) og Caroline Roka (Parrott).

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger 2023
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss