Sesongstart på Den Norske Opera & Ballett med kvinnelige koreografer

20.08.2020 / Bare noen måneder før korona kom til verden lanserte Den Norske Opera & Ballett, Norsk Tipping og Talent Norge en felles koreografisatsing. Målet er å skape nye klassikere og sørge for at neste generasjon skapende dansekunstnere får like og gjentatte muligheter. Under Den Norske Opera & Balletts sesongåpning denne uka er flere kvinnelige koreografer representert.

Foto: Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett har gjort seg bemerket for sin enorme aktivitet denne våren. Et stort høydepunkt var sommerens turné med Nasjonalballetten som kjørte trailer med mobilscene og danset over 40 forestillinger på sykehjem, eldresenter, fengsler og skoler. Turneen ble avsluttet på 1000 meters høyde, i spektakulære omgivelser på fjellet Hoven i Nordfjord. Bare et par måneder før korona lanserte vi også en felles koreografisatsing. I vårt tidligere intervju med ballettsjef Ingrid Lorentzen pekte hun på viktigheten av at
tankegodset og handlingene følges opp når en krise rammer: "Like muligheter er ikke en luksusting vi skal unne oss i gode tider, det er viktigere enn noensinne. Det bærer også vår nye korona-programmering preg av, med nye bestillinger av en ny generasjon kvinnelige skapere", meddelte hun.

Det er intet mindre enn fantastisk at flere av verkene har premiere under sesongåpningen til Den Norske Opera & Ballett denne uken!

Onsdag kveld var det premiere på Kammerdans, et samarbeid mellom Oslo Kammermusikkfestival og Nasjonalballetten. De kvinnelige koreografene Whitney Jensen, Simone Grøtte og Samantha Lynch har laget hver sin duett, og musikken framføres av en strykekvartett som innimellom dansen spiller rene musikkverk.

Førstkommende lørdag 22.august er det premiere en serie magiske ballettkvelder på Linderud gård. Koreografisatsingen og NasjonalBalletten UNG er representert i ulike konstellasjoner. Utdrag fra de romantiske ballettene Giselle og Sylfiden samt nyskapte verk av Anäis Touret og Kaloyan Boyadjiev står på programmet.

“En kort T-banetur fra mylderet på Oslo S trer du inn i en annen verden på vakre Linderud gård i Groruddalen. Går du opp alleen med lindetrær og inn i den historiske hagen, får du oppleve Nasjonalballetten i en forestilling der ballett og mystikk møtes”, skriver Operaen på egen nettside.

I Touret sitt nyskapte verk Wagō får publikum være vitne til tolv japanske menn som danser til japanske trommer, opprinnelig brukt til å skremme fienden i krig. Her er råskap og ville krefter i sving, som en motsats til den eteriske skjønnheten i Giselle og Sylfiden.

Også danserne i Nasjonalballetten UNG befolker scenen i eventyrlige roller fra ballettens verden. Vi gleder oss til å oppleve nye, spennende verk og unge dansetalenter denne sensommeren. Stort hurra til Den Norske Opera & Ballett!

NB! Billettene ble revet bort da de ble lagt ut rett før sommeren, men det er nå lagt ut billetter til fire ekstraforestillinger. Les mer om forestillingene her. 

17. juni 2022

Anna Einemo Frøysland - Danser og koreograf

"I starten av programmet følte eg meg som ein bedragar, eg kunne vel aldri bli nokon god leiar? Programmet har gitt meg trua på at mine eigenskapar kan vere ein fordel i ei slik rolle."

Anna Einemo Frøysland - Danser og koreograf

La Bayadére - Nasjonalballetten Ung

Nasjonalballetten UNG medvirker i hovedkompaniets oppsetning av La Bayadére.

La Bayadére - Nasjonalballetten Ung

Miniportrett: Elisa Pirir

Talent Norge og Norsk Tipping har etablert et samarbeid med mål om å bidra til like muligheter på toppnivå innenfor kunstfeltet. Det har resultert i flere initiativer og konkrete prosjekter.

Miniportrett: Elisa Pirir