Smak av sommer(ballett) i november

30.11.2017 / I november deltok noen av årets Valdres sommerballett-talenter på en danseforestilling i Sandvika teater, med utdrag fra en koreografi som skal fremføres under Sommerballetten 2018.

– Under forestillingen i Sandvika fikk publikum en vakker og spennende forsmak på materiale vi jobber med før neste års Valdres sommerballett. Vi arbeider med flere koreografier, og en av dem vi vil gjøre til en tradisjon er koreografier til Valdresmarsjen, sier daglig leder ved Den Norske Ballettskole Irene Jansson. Den Norske Ballettskole har regien på Valdres sommerballett.

Til forestillingen kom også en av de utenlandske Valdres sommerballett-talentene, ukrainske Oleksii Kniazkov, for å delta. Oleksii er solist ved Operaen i Kharkov, Ukraina, og var et svært spennende bidrag inn i både forestillingen i Sandvika og under Valdres sommerballett tidligere i år.

– Det er gøy at vi kan forene dansetalenter fra inn- og utland, og bygge både vennskap og nettverk over landegrensene, sier Irene Jansson.

Treningspakker for talentene
Selv om det er lenge til sommeren, er forberedelsene til neste års Valdres sommerballett godt i gang. Irene Jansson forteller at flere av talentene fra 2017 deltar i en ”treningspakke” ved Den Norske Ballettskole, hvor de blant annet trener klassisk ballett seks dager i uken , og kombinerer dette med moderne dans/improvisasjon og IKYA-meditasjon. Ledelsen ved ballettskolen legger helt konkrete planer for koreografier som skal fremføres under Valdres sommerballetten 2018:

– Vi har også tenkt at de eldre elevene skal få være med i en egen koreografi-konkurranse til sommeren, så her er det bare å glede seg, avslører kunstnerisk leder ved Den Norske Ballettskole Siri Johansen. – Dette var en ide som kom fra selveste Uliana Lopatkina, stjernedanser og levende ballettlegende fra Marinskiij teatret, i St Petersburg, Russland. Uliana underviste bla Masterclass ved Valdres sommerballett juni 2017 for de eldste elevene. Det var rett og slett et mirakel at hun tok seg tid til å komme til nettopp Valdres sommerballett, til Norge og talentene merket godt hva dette møtet betydde for dem i etterkant!

Søknadsfrist for Valdres sommerballett 2018
Datoene for 2018 blir 23. – 30. juni og Valdres sommerballett ser frem til å samle talenter fra fjern og nær, slik som i 2017.

– Vi har tidligere fått søknader fra hele landet, og det håper vi på også kommende sesong. Valdres er et vakkert møtepunkt for alle! sier Irene Jansson.

Rundt nyttår åpnes det opp for å søke plass til det unike talentutviklingsprogrammet i Fagernes i Valdres; da vil timeplaner og all annen praktisk info ligge klart. Siste frist for å søke blir 1. februar.

Se mer informasjon her: www.sommerballett.no
Foto: Ole Henrik Kalviknes.