Soloarbeidet i TILT Grow i gang

16.05.2023 / I en spesiell tid har Panta Rei Danseteater fokusert på å se fremover og finne gode og alternative løsninger for å opprettholde aktiviteten. Talentet Edith Strand Askeland i TILT Grow og hennes mentor og koreograf Cecilie Lindeman Steen er i gang med sitt soloarbeid og har fortalt oss litt om prosessen, programmet og hvordan vi kan se det positive i den tiden vi er i.

I en spesiell tid har Panta Rei Danseteater fokusert på å se fremover og finne gode og alternative løsninger for å opprettholde aktiviteten. Talentet Edith Strand Askeland i TILT Grow og hennes mentor og koreograf Cecilie Lindeman Steen er i gang med sitt soloarbeid og har fortalt oss litt om prosessen, programmet og hvordan vi kan se det positive i den tiden vi er i.

Cecilie og Edith har så langt i prosessen vært nødt til å jobbe sammen på alternative måter. Begge ser positive sider ved prosessen og hvordan den kan være med på å forme utviklingen av soloen.

– Denne koronasituasjonen har på mange måter skapt flere rammer for å tenke kreativt. Gjennom så strenge begrensninger kan man oppsøke folk der de er og gi dem kunstøyeblikk i egne omgivelser og som kan åpne nye dører for folk til kunsten. Jeg tror denne situasjonen kan ramme inn verket på nye måter, siden scenerommet kan ha store variasjoner, forteller Edith.

Cecilie sier at noe av det positive i situasjonen er at vi har måttet senke farten og at det igjen gir mulighet for fordypning i andre ting som har verdi. Det er enda uvisst hva som blir mulig i formidlingen av soloene til høsten noe som gjør at man må tenke nytt og fleksibelt:

–Panta Rei har snakket om at vi skal ha som mål å få til formidling «live». Da blir utfordringen å skape både nærhet til folk og samtidig holde avstand. Denne utfordringen gjør at man må tenke nytt og kreativt i forhold til rom og sted - og det er positivt. Det er blant annet disse tingene Edith og jeg skal tenke sammen rundt i tiden som kommer.

Cecilie har tidligere vært mentor i TILT Grow, mens hun i år både er koreograf og mentor. Gjennom sin tid i TILT Grow har hun gjort seg opp noen tanker om programmet:

– TILT Grow er et meget godt ledet og sammensatt program som gir talentene en fantastisk dynamikk mellom tilrettelegging, utfordringer og det å bli gitt ansvar for egen utvikling og muligheter. Spesielt kommer dette til syne gjennom hvordan Panta Rei Danseteater og TILT Grow fokuserer på nødvendigheten av å se det kunstneriske arbeidet, konteksten og formidlingen i sammenheng. Gjennom å samarbeide med et fylke hvert år, i år Viken, der talentene får ansvar for å utvikle sitt kunstneriske arbeid i dialog og i kontekst med ett spesifikt sted, gir Panta Rei talentene unike verktøy, innsikt og kompetanse til å kunne videreutvikle eget kunstnerisk virke.

Edith er sisteårsstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo og prøvene for soloarbeidet starter derfor først i slutten av juni. Likevel er Edith og Cecilie godt i gang med å planlegge og bli kjent.

– Jeg gleder meg skikkelig til å fortsette arbeidet med denne soloen. En av grunnene til dette er at det er den første koreografiske prosessen noen gang hvor jeg har fått muligheten til å bli så godt kjent med koreografen før vi begynner arbeidet i studio. Å ha en etablert og trygg kommunikasjon før den kreative prosessen starter tror jeg kan være et godt utgangspunkt. Samtidig er linken til Lørenskog, der jeg kommer fra, en stor del av hele denne prosessen. Dette gjør både det kunstverket og hele prosjektet veldig spesielt for meg, sier Edith.

I tillegg til det kunstneriske arbeidet med soloen er talentene i TILT Grow også prosjektledere under breddeprosjektet TILT og Cecilie oppsummerer;

– Foreløpig har Edith og jeg brukt to til tre web-møter på å bli kjent - og jeg gleder meg veldig til å jobbe med henne. Hun har en så fin tilstedeværelse i det hun gjør, ett sterkt fokus og «trykk» innenfra på en spennende måte. Og så er hun så motivert, sulten, nysgjerrig og åpen for utfordringer og det som er nytt. Jeg vil at vår prosess først og fremst skal være et samarbeid. Vi har blant annet snakket om at det hadde vært fint om soloen kan ha fleksibilitet til forskjellige formater og hvordan Lørenskog som sted, og der Ediths breddeprosjekt skal foregå, kan innlemmes i prosessen. Første fredag etter Ediths eksamen skal vi på utflukt til Lørenskog.

Foto: Tormod Skår Midtbø

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser