Talent Norge 5 år: Fra Netflix-suksess til Bolsjoj

29.05.2020 / Talent Norge har siden starten i januar 2015 bidratt til etablering av talentsatsinger innen kultur til en verdi av 335.6 millioner kroner. Satsingene representerer over 600 talentutviklingsplasser i året og er fordelt på 52 pågående satsinger som i hovedsak går over tre til fire år. Lørdag feires femårsjubileum med kulturminister Abid Q. Raja og statsminister Erna Solberg blant gjestene.

– 2019 var Talent Norges femte driftsår og lørdag 30. mai skal vi feire at vi sammen med kulturbransjen og private givere har bygget en modell og et nettverk som sikrer talentutvikling i verdensklasse, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge, og fortsetter:

– Vi har i våre første fem år etablert et finansieringssystem for kunst- og kultursektoren, og jobber aktivt for å få stadig flere private aktører til å investere sammen med oss i talentutvikling i norsk kunst og kulturliv. Vi ser at Talent Norges modell for talentutvikling virker. Våre talenter er å se i hovedrollen i den første norske Netflix-serien og du opplever dem dansende på det verdensberømte Bolsjojteatret. Modellen muliggjør regionsatsinger som sikrer at de aller beste kunst- og kulturtalentene får tilgang til gode talentprogram der de bor. Og den gjør at vi i tett samarbeid med Olympiatoppen arbeider med å utvikle en kultur for prestasjoner på høyt nivå på tvers av kultursjangre – og samfunnssektorer.

Talent Norge er viktigere enn noen gang
Talent Norges femte årsrapport som blir fremlagt i dag viser at det ved utgangen av 2019 var utløst talentsatsinger til en samlet verdi av 335,6 millioner kroner. Av disse kommer over 194,5 millioner kroner fra 46 private bidragsytere. Flere av bidragsyterne utvidet sitt engasjement eller gikk inn i nye satsinger i 2019.

– Når vi nå slipper Talent Norges årsrapport befinner norsk kulturbransje seg i midt i en dyp krise. En normal kulturhverdag synes fjern for svært mange, sier Mediaas Jørstad.
– Samtidig har de siste månedene vist at Talent Norge er viktigere enn noen gang! Vi har sett en enorm innsatsvilje og evne til å tenke nytt i våre satsinger. Og vi har bare møtt velvilje og fleksibilitet fra våre private bidragsytere. Det at Talent Norges modell er så motstandsdyktig sikrer en forutsigbarhet og langsiktighet som er helt sentral for å lykkes med å skape neste generasjons profesjonelle kunstnere. 

Jubileumssending med storfint besøk
Siden 2015 har Talent Norge samlet krefter i kulturlivet og blant private bidragsytere for å løfte det ypperste vi har av ungt, kunstnerisk talent. Lørdag kveld markeres femårsjubileet med en storstilt digital feiring sammen med statsminister Erna Solberg, kulturminister Abid Q. Raja, direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås samt fantastiske talenter, samarbeidspartnere, private bidragsytere og eiere.

– Vårt heldigitale femårsjubileum viser frem bredden i vårt arbeid med topptalenter. Sammen med toneangivende institusjoner, ledende kunstfaglige miljøer og private bidragsytere er vi glade for å kunne konstatere at vi har bygget en solid grunnmur som gjør at flere talenter får muligheten til å realisere sitt fulle potensial, sier Mediaas Jørstad.

Feiringen kan sees 30. mai kl. 20.30 på TN Arena.

Statsminister Erna Solberg og daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad. Foto: Caroline Roka

Programleder Thomas Seltzer, kulturminister Abid Q. Raja og styreleder i Talent Norge John G. Bernander i samtale. Foto: Caroline Roka.

Nøkkeltall Talent Norges årsrapport 2019

  • 335 millioner: Ved utgangen av 2019 hadde Talent Norge utløst talentsatsinger til en samlet verdi av over 335,6 millioner kroner. Av disse kommer 194,5 millioner kroner fra private bidragsytere.
  • 52 satsinger: Ved utgangen av 2019 hadde Talent Norge 52 pågående satsinger, herunder 6 satsinger tilknyttet pilotprosjektet Talent Norge Junior.
  • 46 bidragsytere: 46 private bidragsytere er knyttet til satsingene. Flere etablerte bidragsytere utvidet eller forlenget sitt engasjement, eller gikk inn i nye satsinger i 2019.
  • 7 satsinger i Nord-Norge: Vi har sju satsinger knyttet til Talent Norges første regionsamarbeid sammen med SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet
  • En konferanse og fire satsinger: Norsk Tipping og Talent Norge samarbeider om Kvinnesatsingen der vi hadde fire aktive satsinger i 2019. I tillegg gjennomførte vi den store Like Muligheter-konferansen i fjor høst.
  • Det har vært arrangert over 500 mesterklasser, workshops og seminarer i satsingene. 13 samlinger er gjennomført og over 250 mentorer har vært engasjert.

Les hele årsrapporten her.

Alle foto: Caroline Roka