Talent Norge gratulerer Signe K. Emmeluth som vinner av JazZstipendiat

13.07.2020 / JazZtipendiat (2020-2021) ble mandag tildelt saksofonisten og komponisten Signe K. Emmeluth og hennes prosjekt «Physicality in/emotion».

Foto: Peter Gannushkin

Signe Emmeluth (f.1992) kommer opprinnelig fra Odense i Danmark og har vært bosatt i Oslo siden 2017. Hun gikk ett år på jazzlinjen ved Skurups folkhögskola i Sverige før hun tok en utøvende bachelorgrad ved Jazzlinja, NTNU (2014-17).

Talent Norge, Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og SpareBank1 SMN i samarbeid med Umeå Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene og Dokkhuset Scene står bak dette årlige stipendet som er det største som deles ut til norske improvisasjonskunstnere. Målsetningen er å gi unge, norske jazzmusikere utviklingsmuligheter, og gjøre nye talenter synlig for et stort publikum på ledende jazzarenaer.

JazZtipendiat er knyttet til storbandet Trondheim Jazzorkester. Orkesteret har ingen fast besetning, men har eksistert i snart 20 år og er et resultat av et mangeårig arbeid for å videreutvikle jazzmiljøet i de tre midtnorske fylkene. Satsingens gir unge musikere mulighet til å skape en egenproduksjon i samarbeid med Trondheim Jazzorkester med urframføring under Moldejazz

Siden Talent Norge gikk inn i stipendordningen i 2017 har eksponeringsflaten økt for talentene ved å omfatte flere fremføringer av bestillingsverket til Moldejazz på ledende jazzscener i Norge og i utlandet.

Talent Norge videreførte nylig sitt engasjement i satsingen med fire nye år. Les mer her!

Kåringen av neste JazZtipendiat ble offentliggjort under mandagens åpningsseremonien til årets Moldejazz. Her er juryens begrunnelse:

«Physicality in/emotion» vil ta utgangspunkt i, og er viet til, fysisk musikk. Det dreier seg om hvordan musikken er i bevegelse og hvordan den fysiske klangen påvirker følelsene våre, ikke minst utøvernes følelser når disse blir presset ut i det ekstreme.
Juryen finner at Emmeluths ideer i dette prosjektet både er spennende, utfordrende – og realistisk beskrevet! Emmeluth ønsker å utfordre vår oppfatning av hva sanselig musikk er og kan være. Hun viser gjennom prosjektbeskrivelsen – og gjennom sin store musikalske produksjon så langt – at hun er en kunstner med stor utforskertrang, stor arbeidskapasitet og vilje til å strekke seg forbi vanlige sjangerkonvensjoner. Vi har her å gjøre med en av ‘musikkens oppdagere’.

Emmeluth sier følgende om sin visjon for dette verket:

«Jeg ønsker skabe en flersanselig koncertoplevelse, hvor både lyd og lys-siden repræsenterer det fysiske aspekt gennem at bruge dybe sub frekvenser, interferens, volume, samt anvende strobelys. Jeg tænker også at “skrive lyset”, så det hænger sammen med musikken. Lys og lyd skal danne en helhed.»

Signe Emmeluth har de siste årene tatt den norske og nordiske improscenen med storm med en «sound» som tidvis kan minne om Ornette Coleman og andre amerikanske stilskapere, men som mest av alt uttrykker hennes egen originale, sterke stemme. Hun har vist med sine solo- og duoprosjekter at hun klarer å fornye den frie, klangutforskende delen av jazzen. Samtidig sier hun selv at det hun setter aller mest pris på med den norske jazzscenen, er musikernes evne og vilje å bevege seg fritt og ledig mellom ulike stiluttrykk.

Gjennom ulike band, som Spacemusic Ensemble og Emmeluth’s Amoeba, har hun vist seg som en formidabel komponist. Man kan ane at hun er påvirket av nyere amerikansk jazzmusikk, med stringente, lett abstrakte linjer og gjerne litt odd rytmikk. Emmeluth er et godt eksempel på hvordan det norske jazzmiljøet stadig berikes av musikere som trekkes hit på grunn av gode utdanningsinstitusjoner og et mangfoldig, levende musikkmiljø. Dette miljøet har Emmeluth også tatt sin del av ansvaret for, ved å drive små aktive klubber og spillesteder, både i Trondheim og Oslo.

Gjør klar for Signe Emmeluths fysiske reise i lyd og lys!

Om Sparebank 1 SMN JazZtipendiat Trondheim Jazzorkester

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat er et talentprogram for jazzmusikere tilknyttet Trondheim Jazzorkester. Stipendet er en av Norges største musikkpriser. Stipendets formål er å gi unge, norske jazzmusikere muligheter til å utvikle seg og å samtidig videreutvikle Trondheim Jazzorkester. Satsingen gir stipendmottakeren mulighet til å skape en egenproduksjon i samarbeid med Trondheim Jazzorkester med fremføring under Moldejazz. I tillegg økes eksponeringsflaten for talentene ved at stipendet omfatter flere fremføringer av bestillingsverket til Moldejazz på ledende jazzscener i Norge og i utlandet.

Private bidragsytere er SpareBank 1 SMN, Moldejazz, Umeå Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene og Dokkhuset Scene. 

Les mer om satsingen her!

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen lanserer en helhetlig satsing for sangere i Norge og Norden som springer ut av den mangeårige satsing på stryk og blås.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers