Talent Norge inn i film, litteratur, billedkunst og musikk

03.03.2016 / Talent Norge har inngått avtaler med fire talentprogrammer som skal fokusere på nye stemmer i norsk film, forfattere som ønsker å satse internasjonalt, unge billedkunstnere og pianotalenter. De fire nye satsningene representerer både genremessig og geografisk spredning.

– Dette er fire nye, flotte satsinger som vi er svært glade for, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad. – Sammen med private bidragsytere bidrar vi nå til å styrke muligheten for at talenter innen film, litteratur, kunst og musikk får muligheten til å utvikle seg videre, få et relevant kontaktnett og hjelp til å satse internasjonalt, sier Mediaas.

Talent Norge har investert nærmere 5,3 millioner kroner i de fire nye satsningene som igjen har utløst totalt nærmere 8,3 millioner kroner i private bidrag. Tilsammen gir dette over 13,5 millioner kroner til talentutvikling gjennom de fire nye prosjektene.

De fire satsningene er:

  • FilmLab Norge – en satsing fra Mediefabrikken i Akershus, Filmveksthuset Tvibit i Tromsø, Sørnorsk Filmsenter og Midtnorsk Filmsenter. Programmet skal hjelpe filmtalenter i overgangen mellom endt utdanning og yrkesliv og vil fokusere på å styrke talentenes utviklingsmuligheter i norsk og internasjonal filmbransje. FilmLab Norge vil per år ta opp 12 deltakere fordelt på fire team og består av i alt fem utviklingslaboratorier. Laboratoriene vil legges til Oslo, Trondheim, Kristiansand og Tromsø. Satsingen som strekker seg over tre år finansieres av Talent Norge i samarbeid med Bergesenstiftelsen, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Cultiva og Nordisk Film Fonden.
  • NORLA – Senter for norsk litteratur i utlandet etablerer et talentprogram for yngre forfattere på vei inn i det internasjonale bokmarkedet, forutsatt at Norge blir hovedland under bokmessen i Frankfurt i 2019. Programmet vil gi forfatterne ny kunnskap om egen originalitet og aktualitet i forhold til utenlandske bokmarkeder og styrke forfatternes internasjonale kontaktpunkter. Satsingen finansieres av Talent Norge og Forleggerforeningen.
  • Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS) etablerer et treårig mentorprogram som skal styrke og utvikle unge billedkunstnere i begynnelsen av sin karriere. Nordnorsk Kunstnersenter driver bla. Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF, en av Norges viktigste arrangementer på samtidskunstområdet – og er en del av nettverksprogrammet Transfer North – Curating and Critical Writing in the North, som omfatter institusjoner i Barentsområdet, Skottland og Baltikum. Nettverket vil være en ressurs for talentprogrammet som nå settes i gang. Satsingen finansieres av Talent Norge og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.
  • Stiftelsen Professor Jiri Hlinka Klaverakademi i Bergen etablerer et treårig mentorprogram for særskilt talentfulle pianoelever. Akademiet ønsker å skape en plattform for kunstnerisk utvikling for utøvere som er i utdanningsfasen eller i begynnelsen av en profesjonell karriere. pianistene Leif Ove Andsnes, Geir Botnen, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland har det kunstneriske og pedagogiske ansvaret for akademiet. Satsingen finansieres av Talent Norge i samarbeid med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, med bidrag fra Bergen kommune og Hordaland fylke.

Med de fire nye satsningene er nye kunstområder representert blant Talent Norges satsinger. Satsingene har god geografisk spredning.

Det er mange unge talenter i Norge, innenfor alle kunstområder. Vi er glade for at vi kan inngå samarbeid om talentprogrammer som gjenspeiler et mangfold. Det er inspirerende at bransjen selv og våre private samarbeidsparter ser så mange muligheter for å utvikle spennende programmer sammen, sier Maria Mediaas Jørstad.

Om Talent Norge
Talent Norge AS ble stiftet 21. januar 2015 av Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Cultiva og Staten v/Kulturdepartementet. Talent Norge har som strategisk visjon å la fremragende, kunstneriske talenter realisere sitt maksimale potensial. Overordnet mål er å bidra til bedre utvikling av kunstnerisk talent, og et enda rikere kulturliv gjennom varige, vellykkede forbindelser både kunstnerisk og økonomisk: talentsatsing som fører til høy kunstnerisk anerkjennelse, og offentlig investering som utløser betydelig privat investering.

Siden oppstarten i 2015 har Talent Norge gått inn i elleve talentsatsinger landet over og investert tilsammen 26,9 millioner kroner på satsingene. 16 private bidragsytere går inn med 54,1 millioner kroner totalt, dermed har man gjennom Talent Norge hittil utløst 78,5 millioner kroner til satsing på unge talenter innen kunst og kultur. Prosjektene strekker seg i tid fra 2015-2021, de har god geografisk spredning og representerer ulike kunstsjangre.