Talent Norge inn i talentsatsing for orkestermusikere

07.02.2017 / Talent Norge går inn i en treårig satsing på talentfulle orkestermusikere; KonstKnekt.

KonstKnekt er knyttet til Kavlifondets og Vinterfestspill i Bergstadens Orkesterakademi, som nylig ble arrangert. Der fikk de unge KonstKnekt-talentene undervisning av fremstående musikere i Berliner Philharmoniker. Kvalifondet og Vinterfestspillene har også gjort det mulig for KontKnektene å besøke Berliner Philharmoniker på hjemmebane i Tyskland.

Talent Norge investerer 990 000 kroner over tre år i talentprogrammet. Kavlifondet bidrar med 2,4 millioner kroner totalt og Sparebankstiftelsen DNB med 300 000 for 2017.

Talentene tilknyttet programmet er Ragnhild Kyvik Bauge, Oslo, Mirjam Kammler, Drammen, Michael Grolid, Ås, Edvard Erdal, Lillehammer og Joakim Røbergshagen, Trondheim.

Knallhard konkurranse i toppen
– Vi er svært takknemlige over å ha fått Talent Norges støtte i arbeidet med å utvikle flere talentfulle orkestermusikere, sier daglig leder Bjørn Nessjø, – De norske institusjonsorkestrene har stor grad av internasjonale søkere. Orkestrene kan velge og vrake blant topp utdannede musikere fra hele verden, nivået på søkerne er høyt og konkurransen er knallhard. Gjennom etableringen av KonstKnekt skal vi sette unge, norske talenter i stand til å hevde seg i konkurransen, sier Nessjø.

– KonstKnekt er en viktig satsing som vi er svært glade for å kunne gå inn i, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad. – Gjennom KonstKnekt har Norge fått tilført en toppsatsing knyttet til orkestermusikere, noe som det er et stadig sterkere behov for. Sammen med Kavlifondet bidrar vi nå til å løfte talentsatsingen ytterligere gjennom at talentene som plukkes ut sikres kunstnerisk utvikling gjennom flere samlinger og tettere oppfølging, sier Mediaas.

Fra Røros til Berlin
Orkesterakademiet KonstKnekt skal representere toppen av orkesterutdanning i Norge, gi norske musikere de beste muligheter til å hevde seg både nasjonalt og internasjonalt og sette standarden for utdanning av de beste musikerne til det unike livet man kan ha som orkestermusiker. Satsingen gjøres i tett samarbeid med Berliner Philharmoniker (BPO). De fem unge musikerne som er tatt ut til satsingen har allerede hatt sitt første opphold i Berlin.

– De godt kvalifiserte unge musikerne har tatt utfordringen meget alvorlig, sier Bjørn Nessjø. – I samspill med noen av verdens fremste musikere har de utvist et engasjement og en disiplin som er imponerende, sier Nessjø.

*Begrepet «KonstKnekt» kommer fra den tyske bergverksindustrien som ble en viktig del av Røros-samfunnet fra slutten av 1600-tallet. Ordet «konst» avledet fra «Kunst» med referanse til ingeniørkunst og ordet «knekt» eller «Knecht» (ung person), og slik ble KonstKnekt betegnelsen på en svenn/lærling innen bergverkstdrift.