Talent Norge viderefører samarbeidet med Jazzintro

15.07.2020 / Jazzintro er en av norsk jazz’ viktigste talentutviklingsarenaer. Samarbeidet med Talent Norge har gitt satsingen en ekstra dimensjon gjennom et mentorprogram med håndplukkede mentorer og et løp som er spesialtilpasset deltakernes utvikling og uttrykk.

På bildet: Jazzintro-vinner I LIKE TO SLEEP i aksjon med Mette Rasmussen. Foto: Thor Egil Leirtrø

Jazzintro er en av norsk jazz’ viktigste talentutviklingsarenaer. Annethvert år blir åtte band valgt ut til å spille på landets største jazzfestivaler, der ett av dem kåres til Årets unge jazzmusikere. Vinnerbandet utgjør Jazzintro’s satsingsområde i samarbeid med Talent Norge. I tillegg til tittelen, mottar Årets unge jazzmusikere Gramo-stipendet på kr. 150 000, samt en landsdekkende turné som legges med god hjelp av Østnorsk jazzsenter.

Årets unge jazzmusikere 2018, Trondheimstrioen I LIKE TO SLEEP, var det første Jazzintro-bandet som i tillegg, takket være samarbeidet med Talent Norge, fikk være med på et mentorprogram med håndplukkede mentorer og et løp som var spesialtilpasset deres utvikling og uttrykk. Mentor-delen av programmet gikk delvis parallelt med turneen, og delvis utenom, og inneholdt mentorøkter med musikere, produsenter, studioteknikere og bransjefolk for øvrig, og hele løpet bygget opp mot en plateinnspilling høsten 2019.

- Mentorskap er potensielt et av de mest nyttige og avgjørende initiativene i utviklingen av eksepsjonelle talenter. Talent Norge har samarbeidet om Jazzintro i to år og sikret at bandet blir fulgt opp av mentorer som har møttes på felles premisser, diskutert fag og utvekslet erfaringer. Tilbakemeldingen fra band og mentorer er svært positive, og vi ser at dette bidrar til at talentene tar ekstra steg i egen utvikling, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Prosjektleder for Jazzintro, Alexander Haugen, forteller at samarbeidet med Talent Norge gav dem en enestående mulighet til å utvikle, utvide og gi Jazzintro en ekstra dimensjon.  Erfaringene med prosjektet har vært utelukkende positive.

 – Vi anser det som en enorm styrke å kunne utvikle prosjektet mens det pågikk, og ikke være låst til en satt modell, selv om rammene var godt gjennomarbeidet i forkant. Det vi synes fungerte spesielt godt, var kombinasjonen av konserter og mentorvirksomhet, der bandet fikk mulighet til å ha fokus på mentorenes innspill i en konsertsammenheng relativt umiddelbart.

Det er en imponerende rekke med artister og band som har vært med i Jazzintro. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection, Megalodon Collective og siste vinner I LIKE TO SLEEP. Sistnevnte blir omtalt som en energisk trondheimstrio med interesse for det moderne trondheimsjazzuttrykket, friimprovisasjon og 70-talls prog. Bandet forteller at møtet med mentorene har gitt dem tips og tanker om hvordan de kan bli bedre musikere og band, men om det å være utøver og menneske i dag.

 – Vi ble utfordret til å tenke ut hvilke mentorer bandet kunne dra nytte av å møte, og hva som var viktig for oss å få på input på. Dette er en prosess som vi tror kan være helt avgjørende for både unge og etablerte artister, for å utvikle det man jobber med. Så vi er evig takknemlige for å ha fått være med på et sånt prosjekt!

Når Talent Norge og Jazzintro nå skal videreføre samarbeidet med tre år, kommer satsingen til å jobbe ut fra de samme prinsippene som sist. Men pandemien som rammet Norge og verden våren 2020 fører til at det blir noen endringer i når og hvordan årets vinner kåres.

– Koronakrisen førte til at de fire første festivalene der konserter og finale skulle ha funnet sted, ble avlyst. Moldejazz er den eneste av samarbeidsfestivalene som går av stabelen. Finalen utsettes, men første runde av Jazzintro vil finne sted under årets festival. Vi er veldig glade for at Jazzintro klarer å gjennomføre, og at det vil skje i år, sier Alexander Haugen.

Semifinalkonsertene arrangeres fredag 17. juli klokka 14.00 og 16.00. Først spiller Kongle trio.  Bandet startet våren 2019 i Oslo, og det oppstod umiddelbart stor spilleglede og kjemi mellom musikerne. Det musikalske utrykket fokuserer sterkt på frihet, improvisasjon og musikernes identitet og personlighet.

Les mer og kjøp billetter på Moldejazz.no

Neste band ut er Chuck People. Medlemmene av jazzkvartetten møttes gjennom jazzlinja i Trondheim for drøyt tre år siden, og er alle etablerte på den unge, norske jazzscenen.

Kvartetten spiller egenkomponert musikk basert på amerikansk jazz fra 50- og 60-tallet, og er inspirert av de store saksofonheltene Joe Henderson, Sonny Rollins og John Coltrane.

Les mer og kjøp billetter på Moldejazz.no

Om Jazzintro

Jazzintro har siden 1998 vært en av norsk jazz’ viktigste talentutviklingsarenaer. En stor andel av dagens mest profilerte norske jazzmusikere står på listen over tidligere deltakere i programmet. 

Gjennom bidraget fra Talent Norge utvides programmet med mentorvirksomhet knyttet til utdanningsinstitusjonene innen høyere jazzutdanning. I tillegg innlemmes en internasjonal dimensjon knyttet til Norsk Jazzforums internasjonale nettverk. Nettverket skal bidra til at Årets unge jazzmusikere får knyttet kontakter også utenfor Norges grenser.

Privat bidragsyter er Gramo. 

Les mer om satsingen! 

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers