Talent Norges årsrapport: 130 millioner, 1500 talentplasser

04.04.2017 / Talent Norge har siden etableringen i januar 2015 bidratt til å bygge opp talentsatsinger verdt mer enn 130 millioner kroner. Satsingene går over tre til fire år, representerer mellom 400 og 500 talentutviklingsplasser i året og er knyttet til privat medfinansiering på over 80 millioner kroner fra 20 ulike bidragsytere.

Les mer her: Talent Norges årsrapport 2016

–  Talent Norge handler om eksepsjonelle talenter og fantastiske kunstopplevelser, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

4. april offentliggjorde hun Talent Norges andre årsrapport som viser at Talent Norge ved utgangen av 2016 hadde utløst talentsatsinger til en samlet verdi av over 130 millioner. Av disse kommer mer enn 80 millioner kroner fra private bidragsytere. 11 satsinger som ble vedtatt i 2015 ble fulgt opp og det ble vedtatt støtte til 10 nye prosjekter. De fleste satsingene løper over tre til fire år og representerer totalt opp mot 1500 talentplasser. Talentplassene varierer i omfang og innhold, fra heltidsplass i et kompani som Nasjonalballetten UNG til deltagelse i et program med samlinger, mentorering og personlig oppfølging som Riddu Riddus talentprogram Riddu Sessions. Det er 20 ulike bidragsytere knyttet til satsingene. Flere bidragsytere fra 2015 gikk inn i nye satsinger i 2016.

– Siden etableringen i 2015 har vi vært opptatt av å undersøke hvordan vi kan være med å styrke norsk kulturliv. Sammen med toneangivende institusjoner, ledende kunstfaglige miljøer og private bidragsytere er vi glade for å kunne konstatere at vi er på god vei til å nå et av våre viktigste mål: Å etablere en struktur for bygging og finansiering av gode modeller for talentutvikling på toppnivå innen kulturlivet, på tvers av genre, sier Mediaas Jørstad som tirsdag også presenterer de første talentene i talentprogrammet ArtEx.

Styrker toppen og stimulerer bredden
ArtEx er et talentprogram på tvers av sjanger bestående av en mentorordning, coaching, fagsamlinger og nettverksbygging. Programmet er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge og er etablert i samarbeid med Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo og Den norske filmskolen. Programmet har en individuell del og en del som skal involvere alle øvrige satsinger i Talent Norge.

– Vi tror at vi ved å styrke toppen, også stimulerer bredden. Alle mennesker med en drøm og et talent trenger noe å strekke seg etter og noen som viser vei, sier Mediaas Jørstad. – Dersom flere skal kunne satse på en kunstnerisk karriere må det bygges broer mellom den profesjonelle yrkesutøvelsen og det ypperste vi har av talent. Det er også helt nødvendig dersom vi skal kunne hevde oss på dette området internasjonalt.

Hovedtall årsrapport 2016
130 millioner: Ved utgangen av 2016 hadde Talent Norge utløst talentsatsinger til en samlet verdi av over 130 millioner kroner. Av disse kommer mer enn 80 millioner fra private bidragsytere.

  • 21 satsinger: Talent Norge fulgte opp de 11 satsingene som ble vedtatt i 2015 og vedtok støtte til 10 nye prosjekter. De fleste satsingene løper over tre til fire år.
  • 20 bidragsytere: Samlet er det 20 ulike bidragsytere er knyttet til satsingene. Flere etablerte bidragsytere fra 2015 gikk inn i nye satsinger i 2016.
  • ArtEx: Talent Norge etablerte programmet ArtEx bestående av en mentorordning, coaching, fagsamlinger og nettverksbygging. Programmet har en individuell del og en del som vil involvere Talent Norges øvrige satsinger.

Om Talent Norge
Talent Norge er til for å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere. Det gjør vi gjennom å samarbeide med institusjoner, organisasjoner og kulturaktører i hele landet. Sammen med lokale, regionale og nasjonale bidragsytere utløser vi betydelige midler til langsiktige satsinger. Vårt mål er å forene gode krefter for å dyrke frem de beste.

Talent Norge AS ble stiftet 21. januar 2015 av Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Cultiva og Staten v/Kulturdepartementet.