Talent Norges årsrapport: Over en kvart milliard kroner til talentutvikling på toppnivå

16.05.2023 / Talent Norge har siden starten i januar 2015 bidratt til etablering av talentsatsinger innen kultur til en verdi av 272,8 millioner kroner. Satsingene representerer over 600 talentutviklingsplasser i året og er fordelt på 44 pågående satsinger som i hovedsak går over tre til fire år.

Talent Norge handler om eksepsjonelle talenter og fantastiske kunstopplevelser, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge, og fortsetter: -Vi er veldig stolte over å kunne være med på å utvikle varige modeller for talentutvikling innen hele kulturfeltet og bidra til å endre strukturer. Det er gledelig å følge talentenes høye aktivitet i form av mentormøter, coaching, mesterklasser og faglige reiser. Vi er overbevist om at dette gjør talentene bedre rustet for en kommende profesjonell karriere som utøvende kunstner.

Talent Norges fjerde årsrapport som blir fremlagt i dag viser at det ved utgangen av 2018 var utløst talentsatsinger til en samlet verdi av 272,8millioner kroner. Av disse kommer over 160,7 millioner kroner fra 44 ulike private bidragsytere. Flere av bidragsyterne utvidet sitt engasjement eller gikk inn i nye satsinger i 2018. Satsingene rapporterer at det er avholdt over 100 mesterklasser og over 140 seminarer og workshops. Rundt 250 mentorer har vært engasjert i over 200 mentormøte.

Utfordrere etablerte strukturer
Vi er i år særlig stolte av Dirigentløftet – en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke og utvikle Norge som dirigentnasjon, i samarbeid med et bredt fagmiljø og alle de nasjonale symfoniorkestrene – og av vår kvinnesatsing. Kunst- og kulturfeltet har mye å jobbe med for å oppnå full likestilling. Strukturer bygget opp over århundrer gir skjevfordeling. Disse strukturene vil vi arbeide aktivt for å endre, sier Mediaas Jørstad.

Sammen med toneangivende institusjoner, ledende kunstfaglige miljøer og private bidragsytere er vi glade for å kunne konstatere at vi har bygget en solid grunnmur og er på god vei til å nå vårt viktigste mål: Å etablere gode modeller for finansiering og talentutvikling på toppnivå innen kulturlivet, på tvers av genre, og derigjennom gi fleretalenter muligheter til å realisere sitt fulle potensial, sier Mediaas Jørstad.

Nøkkeltall Talent Norges årsrapport 2018

  • En kvart milliard: Ved utgangen av 2018 hadde Talent Norge utløst talentsatsinger til en samlet verdi av over 272,8 millioner kroner. Av disse kommer 160,7 millioner kroner fra private bidragsytere.
  • 44 satsinger: Ved utgangen av 2018 hadde Talent Norge 44 pågående satsinger, herunder 7 satsinger tilknyttet pilotprosjektet Talent Norge Junior.
  • 44 bidragsytere: 44 private bidragsytere er knyttet til satsingene. Flere etablerte bidragsytere utvidet eller forlenget sitt engasjement, eller gikk inn i nye satsinger i 2018.
  • 100 mesterklasser: Satsingene rapporterer at det er avholdt over 100 mesterklasser i 2018.
  • 140 seminarer og workshops: Satsingene rapporterer at det er avholdt over 140 seminarer og workshops i 2018.
  • 200 mentormøter: Satsingene rapporterer at det er avholdt over 200 mentormøter i 2018.

Om Talent Norge
Talent Norge er til for å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere. Det gjør vi gjennom å samarbeide med toneangivende institusjoner, organisasjoner og kulturaktører i hele landet. Sammen med lokale, regionale og nasjonale bidragsytere utløser vi betydelige midler til langsiktige satsinger. Ved å forene gode krefter vil vi gi flere topptalenter mulighet til å nå sitt fulle potensial. Talent Norge AS ble stiftet 21. januar 2015 av Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Cultiva og Staten v/Kulturdepartementet.

Les hele årsrapporten for 2018 her.

Foto: Caroline Roka