Talentprogrammet ArtEx: 12 nye topptalenter valgt ut

27.05.2021 / Talentprogrammet ArtEx eies og driftes av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge. Fredag 28. mai presenterer Talent Norge 12 nye topptalenter. Presentasjonen skjer i et eget arrangement i Grieghallen som del av Talent Norges nærvær under Festspillene i Bergen.

- Vi er stolte over å kunne presentere tolv nye fantastiske talenter! De utvalgte utgjør det tredje kullet i ArtEx. De kommer til å få unike muligheter i den perioden de nå går inn i, med spennende nasjonale og internasjonale møteplasser og tett personlig oppfølging, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

 

Talent Norge ble etablert av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Cultiva i 2015. Mandatet var å samle krefter i kulturlivet og blant private bidragsytere for å løfte det ypperste av ungt, kunstnerisk talent. I dag støtter Talent Norge 51 satsinger, innen alle sjangre, spredt rundt i hele landet. ArtEx og Dirigentløftet, den nasjonale storsatsingen på dirigenter, utgjør Talent Norges toppsatsinger. ArtEx skal ivareta talenter på toppnivå på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet til de som står på spranget av en nasjonal og internasjonal karriere.

 

Tøff konkurranse
En jury på åtte medlemmer forsterket med tung kompetanse innenfor søkernes fagdisipliner har stått for utvelgelsen av de nye talentene. Maria Mediaas Jørstad har ledet arbeidet. Med over 130 søkere var konkurransen tøff.


Vi har lest søknader og hatt spennende samtaler med mange fantastiske kandidater. Når jobben nå er gjort, sitter vi med tolv nye programdeltagere, og jeg kan med hånden på hjertet si at de tolv utvalgte representerer noe av det ypperste vi har av unge talenter i Norge i dag, hver innen sitt felt, fra klassisk musikk og dans, til elektronika, skuespill, film og billedkunst. Vi gleder oss stort til å bli bedre kjent med dem!

 

Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB, gleder seg over å bidra til at et nytt knippe kulturbegavelser gis nye utviklingsmuligheter:

 

– Vi er veldig stolte av dette prosjektet og glade for å kunne gjøre dette sammen med Talent Norge. Det er en imponerende liste med spennende utøvere som i dag presenteres, og det skal bli spennende å følge disse videre i karrieren. Jeg er sikker på at disse kommer til å gjøre seg sterkt gjeldende i kulturlivet fremover.

 

De utvalgte talentene i programperioden 2021-2023 er:

Cellist Sandra Lied Haga (Oslo/Bærum), fiolinist Sonoko Miriam Welde (Bergen), cellist Birgitta Oftestad (Oslo), sanger og låtskriver Margrete Skretting Bergset (Asker), elektronikaartist og komponist Torje Fagertun Spilde(Oslo/Tromsø), danser og koreograf Inés Belli (Oslo), billedkunstner Ahmed Uhmar (Oslo/Sudan), billedkunstner Idun Baltzersen (Trondheim), skuespiller Thea Sofie Loch Næss (Oslo/Kristiansand), skuespiller Catharina Vu(Oslo/Sandnes), produksjonsdesigner Mie Gjersem Hansen (Oslo/Danmark) og teaterregissør og scenekunstner Heiki Riipinen (Oslo).

 

En drivkraft i Talent Norge
Et hovedfokus i Talent Norge er deling av erfaringer og systematisk kompetansebygging om talentutvikling på tvers av sektorer og fagdisipliner. Gjennom åpne møteplasser og fagsamlinger i ArtEx bringes alle Talent Norges satsinger sammen. Erfaringer deles, dører åpnes og kontakter knyttes innad i eget felt, på tvers av felt og ut i bransjen.

 

- En av kjernefunksjonene til ArtEx – i tillegg til å forberede programdeltagerne på en karriere på toppnivå – er å være drivkraften inn i denne strukturen. Vi tror dette er en svært viktig årsak til at vi på knappe seks år har lyktes med å bygge en kraftfull og levedyktig satsing på talenter innen kunst- og kulturfeltet, sier Maria Mediaas Jørstad.

 

Om ArtEx og Talent Norge

·       ArtEx eies og driftes av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

·       Talentene tilknyttet programmet er i overgangen mellom fullført utdanning og etablering av en nasjonal og internasjonal karriere.

·       Talent Norge ble stiftet av Kulturdepartementet, Cultiva og Sparebankstiftelsen DNB i 2015. Selskapet representerer i dag 51 aktive satsninger til en verdi av over 380 millioner kroner, hvorav over 210 millioner kommer fra private bidragsytere.

 

Jury ArtEx 2021

·       Per-Olav Sørensen, regissør, manusforfatter, dramatiker og produsent

·       Catharina Bøhler, gründer, daglig leder og spilldesigner, Sarepta Studio

·       Jarle Aambø, leder for Olympiatoppens Prestasjonsklynge

·       Bengi Üsal, Head of Contemporary Music, Southbank Centre

·       Peter Tornquist, rektor, Norges musikkhøgskole

·       Iram Haq, skuespiller og filmskaper

·       Jasper Parrott, grunnlegger av stiftelsen HarrisonParrott Foundation og managementselskapet HarrisonParrott

·       Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge

 

Bilde av talentene: Øverst f.v. Margrete Bergset, Torje Fagertun Spilde, Thea Sofie Loch Næss og Mie Gjersen Hansen. I midten f.v. Heiki Riipinen, Birgitta Oftestad, Inés Belli og Sandra Lied Haga. Nederst f.v. Idun Baltzersen, Catharina Vu, Ahmed Uhmar og Sonoko Miriam Welde.

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss