Ungdommens Barokkorkester spilte på tidligmusikkfestivalen Barokkfest

20.02.2019 / Ungdommens Barokkorkesters årlige høyprofilerte orkestersamling ble avholdt under Barokkfest 2019 i Trondheim. 19 deltakere spilte under ledelse av den verdenskjente barokkfiolinisten Rachel Podger.

Helt siden den årlige orkestersamlingen Ungdommens Barokkorkester - Nordic Baroque Orchestra (UBO) ble etablert i 2015, har målet for samlingen vært å gi unge talenter innenfor tidligmusikk mulighet til å spille sammen med etablerte musikere og anerkjente orkesterledere, sier koordinator for Ungdommens Barokkorkester, Erik Skanke HøsøienSlik får de eksponering og erfaring, og ikke minst kontakter inn i det profesjonelle musikklivet og et mulig springbrett inn i en internasjonal karriere i et segment av den klassiske musikkverdenen som er blant de raskest voksende internasjonalt, legger Skanke Høsøien til.

Kurset er rettet særlig mot utøvere på historiske instrumenter mellom 15 og 30 år fra de nordiske landene og Baltikum, men er også åpent for kandidater fra resten av verden hvis de holder høyt nok nivå.

Kunstnerisk leder for årets samling var den verdenskjente britiske barokkfiolinisten Rachel Podger. Hun har gjennom en årrekke oppnådd stjernestatus ikke bare som solist, men også som leder for fler internasjonalt anerkjente orkestere og ensembler. De senere årene har hun særlig utmerket seg som tolker av Bach og Vivaldi. Resultatet ble konserten «Bach og Telemanns orkester», i Frimurerlogen i Trondheim 1. februar.

Programmet for konserten løftet fram dansesuiten som sjanger, med repertoar av Bach, Telemann, Purcell, Coreli og Geminiani. Under Corellis «Concerto Grosso» var to av deltakerne (på cello og fiolin) valgte ut som solister, som ledd i UBOs solistprogram.

Tre av deltakerne i UBO var også involverte i kammerkonserter i løpet av Barokkfest 2019. Her skal særlig nevnes barokkfiolinist Inga Mathilde Gorset, som også er deltaker i UBOs helårlige program for individuell oppfølging av talenter.

Deltakerplassene ble utlyst i november 2018. Unge utøvere på fiolin, bratsj, cello, kontrabass, obo, fagott, cembalo og teorbe ble invitert til å søke. Det stilles høye krav til deltakerne, og opptaksprosessen er streng. Det var til slutt 19 deltakere som kom til Trondheim og ble innkvarterte i Pilegrimsgården like øst for Nidarosdomen.

De som bor i Pilegrimsgården bor tett på hverandre, noe som bidrar til det sosiale miljøet mellom deltakere og utøvere. Nettopp derfor har dette vært praksis i mange år, siden å bygge kontakt mellom musikktalenter og etablerte utøvere og deres miljøer er en del av UBOs strategi for å løfte deltakerne inn i et internasjonalt profesjonelt musikkmiljø, sier Skanke Høsøien.

Se video i forbindelse med Barokkfest her.

Les mer om talentsatsingen her.

Foto: Øyvind Aak

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers