Valdres sommerballett satset stort

16.05.2023 / Unge talenter og profesjonelle stjerner ble samlet under årets sommerballett, hvor de i år satte opp en felles storsatsing med Valdres sommersymfoni.

I år nådde Valdres sommerballett en viktig milepæl da 80 musikktalenter fra Valdres sommersymfoni og 80 balettalenter fra Valdres sommerballett danset i konsertforestillingen om Peer Gynt.

– Det har lenge vært et ønske at Valdres sommerballett og Valdres sommerfymfoni skal samarbeide om en stor forestilling. Det var veldig flott å kunne forene kunstformene. Det var stående applaus og nydelige omtaler i avisene, sier daglig leder i Den Norske Ballettskole & Akademi, Irene Aarset Jansson.

– Det var en kjempekulminering av unge talenter og profesjonelle, og kunstformer som utfyller og bærer hverandre frem. Det ble en herlig og god erfaring for de unge talentene å få prøve seg i denne samspillsituasjonen, og er både berikende og stimulerende for deres fremtidige karriere. I tillegg ble det en ny og spennende kombinasjon for publikum, som skapte dynamikk og glans, legger hun til.

Dans på tvers av landegrenser
Årets talenter fra Valdres sommerballett kom fra hele Norge, og noen reiste fra Island, Ukraina og Russland. De skjønne om givelsene i Valdres omkranset det nydelige samspillet som finner sted helt naturlig blant barn og unge når de møtes. Slike møter knytter dem enda sterkere til treningen og målene sine. Det å treffe likesinnede, og ikke minst likesinnede fra utlandet, styrker dette.

14 år gamle Joakim Visnes danset med det ukrainske talentet Sonia Pisareva på 12 år fra Bolsjojakademiet.

Joakim Visnes og Sonia Pisareva. Foto: Stian Schioldberg

– Det er unikt når de unge møtes tidlig i sin utdannelse, på tvers av landegrenser og bakgrunn, og kan danse sammen, sier Aarset Jansson.

De innstuderte en duett med ballettspesialistene Liudmila Sycheva og Vladimir Sychev, og danset den sammen under festforestillinger der de delte scenen med dagens store ballettstjerner. 

– Dette er minner for livet og koblinger som skapes i en talentutviklingsfase som senere blir svært verdifulle i en kommende internasjonal karriere. Dette er muligheter som norske talentfulle elever bare kan drømme, men som faktisk blir til virkelighet her, sier hun. – Vi er stolte av å skape denne arenaen for de unge talentene og er så takknemlige for å kunne være en viktig talentutvikler for den nye unge ballettgenerasjonen. 

Returnerte som profesjonelle dansere
Kristine Moe (20), og Lydia Hatlø (21) er tidligere talenter fra Den Norske Ballettskole & Akademi og Valdres sommerballett. Kristine har danset i over 1,5 år ved det anerkjente kompaniet ved Michailovskij-teatret i St. Petersburg og Vaganova-akademiet i St. Petersburg. Lydia har danset ett år ved Operaen i Kharkov, Ukraina. I fjor sommer fikk hun jobb etter audition, etter samtaler med Vadim Pisarev og tips om å prøve seg i kompaniet i Kharkov.

Begge kom tilbake i år og fikk danse som profesjonelle dansere på festforestillingene, side om side med de store internasjonale danserne.

– Det er unikt! Unge talentfulle dansere får ikke alltid sjansen til å vise seg i solistoppgaver. Vi er svært stolte av å ha fått dem begge til årets Valdres sommerballett. De danset fra blant annet balletten La Bayadere og Svanesjøen. Det var vakkert på så mange måter, og det skaper kraft og lyst til videre engasjement og arbeid for kommende unge talenter som ser at det er mulig, legger hun til.

Fra Valdres sommerballett til Bolsjojakademiet
To 17-åringer er klare for Bolsjojakademiet i Moskva. Den ene er Maria Myrhaug deltok på Valdres sommerballett de to første årene.

Den andre er Ole Johannes Slåttebrekk, som etter et intenst år ved Den Norske Ballettskole & Akademies Masterclass fikk tilbud om studieplass. Han deltok både ved fjorårets og årets Valdres sommerballett, og fremstår i år som et godt utviklet talent.

Ole Johannes Slåttebrekk I Moskva. Foto: privat

– Det er så morsomt når de unge talentene får kroppen på plass og kan manøvrere seg profesjonelt i materialet de blir vist. Vi gleder oss til å følge dem videre og ønsker dem all lykke på veien i deres talentutvikling og inn i en internasjonal ballettkarriere, sier Aarset Jansson.

Øverste foto: Stian Schioldberg

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser