– Vi skal fange opp de beste dansetalentene og gi dem muligheten til å få erfaring som hjelper dem videre!

02.05.2019 / Guro Nagelhus Schia er initiativtaker og kunstnerisk leder for dansekompaniet Nagelhus Schia Productions, hvor Vebjørn Sundby er assisterende kunstnerisk leder. Begge er profesjonelle dansere og har turnert nasjonalt og internasjonalt de siste 18 årene. Sammen med Bærum Kulturhus og Talent Norge har de startet aspirantprogrammet AMP.

– AMP er et treårig program hvor vi hvert år fremover skal ansette åtte dansere i seks måneder for å jobbe fulltid hos oss. Kriteriene våre er at du må ha en høgskoleutdanning og det må være inntil tre år siden du var ferdig utdannet. Vi skal fange opp de beste nyutdannede danserne, forteller Sundby.

– De åtte utvalgte skal produsere en forestilling med premiere i april 2020, og deretter skal de ut på turné. I tillegg vil de få kompetansehevende kurs innimellom, som går mer på søknadsskriving, spesifikk trening og hele apparatet som hører med til det å være dansekunstner i dag. De skal få jobbe med fantastiske koreografer og vi gir dem et innblikk i alle aspektene av hvordan en profesjonell produksjon fungerer. Det blir et helhetlig og spennende opplegg, sier Nagelhus Schia engasjert.

Både Sundby og Nagelhus Schia var heldige og fikk aspirantplasser hos ikoniske Carte Blanche i Oslo etter utdanningen. De ønsker å kunne gi den samme muligheten til unge i dag.

– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag uten den muligheten, det var der jeg lærte hva det innebærer å jobbe som profesjonell danser, og hva som kreves av deg både fysisk og mentalt, sier Nagelhus Schia.

– Vi vet at det er mange som faller fra de første årene etter utdanningen, det er en sårbar tid og vanskelig å få jobb uten erfaring. Mange gir opp. Vi skal fange opp de beste dansetalentene og gi dem muligheten til å få erfaring som hjelper dem videre! De skal få videreutviklet seg, vist seg, bygge nettverk og få innblikk i livet som profesjonell danser. Jeg tror det blir veldig inspirerende, lærerikt og spennende for alle! fortsetter hun.

Sundby er enig.

– Når du kommer rett ut fra skolen har du bare lyst til å jobbe masse, men det er mange om beinet og vanskelig å lande jobber uten erfaring, noe de fleste nyutdannede ikke har. Vi ønsker derfor å hjelpe unge talenter med fremtiden, rett og slett. Og vi gleder oss veldig til å komme i gang!

Foto: Caroline Roka

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser