Koreografisatsingen

I 2019 lanserte Den Norske Opera & Ballett, Norsk Tipping og Talent Norge en felles koreografisatsing. Målet med satsingen er at framtidens koreografer får like muligheter – uavhengig av kjønn, og at vi etterlater oss nye klassikere som kan gå inn i repertoaret.

– I ballett, en av verdens mest kvinnedominerte aktiviteter, er historiene som fortelles i stor grad skapt av menn. Det er et paradoks, sa Ingrid Lorentzen da vi startet satsingen.

Artemisia har som mål å vise vei i den internasjonale ballettverdenen og gi publikum et mangfold av historier skapt av og om både menn og kvinner.

Da Ingrid Lorentzen startet som ballettsjef hadde ingen kvinnelige koreografer skapt et verk for Hovedscenen i operahuset. Siden satsingen så dagens lys har kvinnelige koreografer skapt 27 nye verk – sju av dem for Hovedscenen. 

Å skape endring krever tiltak på flere nivåer:   

  1. finne og løfte de nye talentene
  2. bygge de gode koreografene ved at de får gjentatte arbeidsmuligheter  
  3. ta de beste ut i verden og presentere deres verk  

Tiltakene er basert på det som kjennetegner karrierene til verdens ledende koreografer: gjentatte arbeidsmuligheter, skape verk for hovedscener og internasjonal erfaring.

Programmet inngår i en rekke satsinger der Talent Norge sammen med Norsk Tipping arbeider aktivt for å sikre like muligheter for unge talenter innen kunst og kulturfeltet.

På bildet: Whitney Jensen og Samantha Lynch i Emma Portners islands. Foto: Jörg Wiesner. 

Private bidragsytere
• Norsk Tipping

For mer informasjon, kontakt Helle Sørbye Larsen.

Info
Sjanger Dans
Område Oslo
Vedtatt 2019
Periode 2019-2025
Finansiering
Talent Norges tildeling 7 100 000 NOK
Private bidragsytere 7 100 000 NOK
Total støtte 14 200 000 NOK

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
23. august 2022

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Tore Øvrebø og daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad stod sammen på scenen under Arendalsuka for å lansere et femårig program som skal styrke inkludering innenfor kunst, kultur og idrett.

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka