FRIKAR X

Talentprogrammet FRIKAR X skal følge opp nyutdannede, norske bevegelseskunstnere på toppnivå.

Dansekompaniet FRIKAR er Norges ledende, profesjonelle kompani i krysningspunktet mellom moderne og tradisjonell, norsk dans og har høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt.

I dag er det ytterst sjelden at et nyutdannet talent klarer å konkurrere seg direkte inn i FRIKAR. Samtidig øker etterspørselen etter sterke, kunstneriske identiteter i møtet mellom samtidskunsten og lokale tradisjoner både i Norge og internasjonalt. Innovativt entreprenørskap blant unge er også etterlyst vare.

Etablering av FRIKAR X skal bidra til å sikre rekruttering og utviklingsmuligheter for unge talenter innen fri bevegelseskunst. Programmet bygger videre på den solide plattformen som er skapt av FRIKAR, ikke minst gjennom det regionale kompetansesenteret Fjelldansen og talentprogrammet FRIKAR jr, som hadde en viktig rolle under åpningen av Ungdoms-OL i 2016, samt Toppidrett FRIKAR ved Valdres videregåande skule.

Talentprogrammet ble etablert i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB og Eckbos legat i 2016 og vedtatt utvidet i 2018 i samarbeid med Norsk Tipping.

På bildet: FRIKAR X-danserne Anita Langødegård, Sigyn Sætreng, Nora Svenning, Sara Enger Larsen og Ornilia Ubisse i "SKAUT". Foto: Antero Hein.

Private bidragsytere
• Sparebankstiftelsen DNB
• Eckbos legat
• Norsk Tipping
• Fritt Ord
• Gnistfonden
• Anders Jahres Humanitære Stiftelse

For mer informasjon, kontakt Hallgrim Hansegård.

Info
Sjanger Dans
Område Valdres
Vedtatt 2016
Periode 2017–2023
Finansiering
Talent Norges tildeling 6,5 millioner NOK
Private bidragsytere 8,1 millioner NOK
Total støtte 14,6 millioner NOK
23. juni 2022

Elias Bäckebjörk - Danser

Jeg startet med musikal dans, og sedan gikk det videre til moderne/nutida dans då det hadde noe som liknede sport. Jag fant samme lag følelse av å danse sammen som å spille ishockey sammen.

Elias Bäckebjörk - Danser
18. juni 2022

Panisara Wanlopbanhan - Danser

"Gjennom programmet har jeg fått muligheten til å utforske en annen side av meg som utøver ved å dykke dypere inn i det teatralske aspektet av scenekunst."

Panisara Wanlopbanhan - Danser
17. juni 2022

Anna Einemo Frøysland - Danser og koreograf

"I starten av programmet følte eg meg som ein bedragar, eg kunne vel aldri bli nokon god leiar? Programmet har gitt meg trua på at mine eigenskapar kan vere ein fordel i ei slik rolle."

Anna Einemo Frøysland - Danser og koreograf