Marita Isobel Solberg

05.02.2023 / "Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Alder: 45

Bosted: Har en nomadisk sjel og vandrer mellom steder. Har studio i Tromsø og Folkstone/UK, men hjem er Manndalen.

Kunstfelt: Visuell og performativ kunst og musikk

 

Hvor lenge har du holdt på med ditt kunstfelt?

Ca. hele livet, startet fra jeg var rundt 2 år og har sømløst bare fortsatt utforskningen.

 

Hvordan startet det?

Da jeg var liten tegnet og sang jeg mye sammen med mine foreldre, da jeg var 7 startet jeg i kulturskole, og har fortsatt derfra.

 

Hva ønsker du å oppnå med kunsten din?

Jeg ønsker å røre noe i mennesket, noe som på forskjellige vis kan vibrere og skape forandring,  dypere erkjennelser eller fabulerende tankevirksomhet. Jeg ønsker å gi/utveksle "noe" som ikke glemmes, at man kan oppleve noe som kan blir en del av deg og som tilfører energi og gir dypere bunn. Noe som skaper ringvirkninger. Jeg tror at å arbeide med det vi kaller kunst, er noe av det viktigste arbeidet vi kan gjøre i verden. Kunsten er i og imellom alt.

 

Hva liker du best med programmet du har vært en del av?

At jeg har fått plass i programmet til Festspillene og litt økonomi til å kunne stable på beina et fantastisk prosjekt med flotte samarbeidspartenere- at jeg har kunnet betale de alle honorarer. Jeg er veldig glad for at jeg fremdeles kjenner at EATNAMASTIN har et stort potensiale for å kunne turnere rundt i verden og samtidig viderutvikles.

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Jeg har følt på en frihet, det å bare kunne samle alle eller reise for å møtes har vært viktig. Jeg har hatt fantastisk fine samtaler og stunder med mentor og samarbeidspartnere. Jeg har kunnet slippe meg løs i dette og det er en gave- det å kjenne på at man er fri i en kreativ prosess. Jeg kunne ønsket meg enda mer spillerom i økonomi, ressurser og scene, men som en start funket dette godt.

 

Hva inspirerer deg?

Mennesker, natur og univers, mikro/makro, det fantastiske i og utenfor, det å være sammen og tilstede, musikk og vibrasjoner, mysterier, opplevelser, kjærlighet, drømmer og utfordringer. Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt-de som lytter. Av å gå lange turer i natur eller reise til kjente og ukjente steder.

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Jeg vet at vi alltid må gå videre-uansett. Jeg har et indre driv som gjør at jeg vil ting, selv om jeg er nede eller oppe. Også det å føle at det gir så mye når man selv gir av seg selv. Denne balansen er motiverende.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det er stor variasjon fordi jeg har mange jern i ilden, men når jeg arbeider mot noe større så er det studioarbeid hele dagen i ukesvis, gjerne til sent på kveld, og noen ganger også nattearbeid.

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

En av de er iallefall Sainkho Namchylac på Riddu Riddu sommeren da jeg var 14 år. Men det er så mange vidunderlige vibrerende opplevelser.... Å selv kunne være med i en fantastisk produksjon "Plastic Holes" med det Avant Garde Shakespeares Sisters fra Taiwan, med Lou Reed, Robert Wilson og Anthony/nå Anohni i publikum. Hvor Robert Wilson både lo og gråt. Performativ konsert med et Pinc Louds. Eller utstillingen "Dancing Around the Bride" på Barbican Museum of Art i London.

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?    

                                                                                                                                                            Jeg har ikke bare et forbilde, men så mange som er så fine på hver sine vis ;)                                                                                                           Her kommer en liten liste med de første navn som jeg husker.... Sainkho, Linda Mary Montano, Roi Vaara, Wimme, Marina Abramovic, Mari Boine, Joseph Beuys, Tom Waits, PJ Harvey, Nick Cave, Inga Juuso, Sibelius, Henryk Górecki, Hedningarne, Alejandro Jodorowski, David Lynch, Marlene Dietrich, Huun-Huur Tu, Sun Ra, Wardruna, Stereolab, Tortoise, Ligeti, Jethro Tull, Leonard Cohen, Soňa Červená, Arvo Pärt,Sharon Jones, Mavis Staples, David Bowie, Tomaga, Patti Smith, The Smiths, Nils Frahm, Billie Holiday, Serge Gainsbourg, Cleaning Women, Motorpsycho, Björk, Leonard Lapin, Emir Kustarica, Anthony/Anhoni, Efterklang, Benjamin Clementine, CocoRosie, The Cure, Joni Mitchell med mange flere. Jeg har også flere venner og samarbeidspartnere som jeg ser opp til og beundrer.

 

Hva legger du i ordet talent?

Å tørre, å vite at man har noe i seg som må deles, å kjenne at man kan og vil dele og å ville skape små og store øyeblikk. At det er en indre glød som kommer gjennom deg i ditt utrykk uansett hvilken kunstnerisk genre du arbeider med.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Open Call?

Det var så gledelig å bli ringt opp av Festspillene i Nord-Norge og føle at de ville ha meg med ;) Jeg har møtt så mange flotte mennesker og nye mulige samarbeidspartnere og fått nye muligheter og et større publikum.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Jeg skulle gjerne benyttet meg av nettverket i større grad, men det har vært flott å kunne se inn i andres verden og komme nærmere andre kunstnere.

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Jeg arbeider mot en utstilling som åpner på Kunstnerforbundet i januar, forbereder meg til flere performancer bl.a. unnet et arrangement under LIAF samt Coast Contemporary i september. Jeg skal også være med som sanger og musiker og lage lydbildet til et teaterstykke, dette skjer også i september.

 

Hva vil du si til unge talenter som ønsker å utvikle seg innen ditt kunstfelt?

At om det brenner en ild der inne, så må man bare kjøre på. Ikke la noe hindre en, for ting ordner seg som regel. Det er så viktig å lytte til seg selv og sine indre visjoner. Når man gjør det man elsker, skapes noe godt og da kan man dele noe bra med andre og gjøre noe godt i denne ustabile verdenen.

 

Foto: fra EATNAMASTIN / JORDING under Festspillene i Nord-Norge sommeren 2022.

Fotograf: Jamie Michael Bivard

 

Les mer om programmet Open Call her.

 

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Talentprogram
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller