Danser julen inn med ballett

16.05.2023 / I desember har ballettalentene fra Valdres Sommerballett fullt opp med forestillinger og studietur til Russland. De reiser også tilbake til Valdres for å delta på «Julegalla» i Fagernes kulturhus.

- Det er et stort program og mye å glede seg til for talentene ved Den Norske Ballettskole & Akademi, og Valdres Sommerballett. Alt er med på å drive utviklingen og inspirasjonen frem for kommende norske ballettdansere, sier daglig leder i Den Norske Ballettskole & Akademi, Irene Aarset Jansson.

8. desember skal de danse «Julegalla», en ballettforestilling for hele familien. Forestillingen er et samarbeid mellom Fagernes kulturhus, kulturskolen, Nord-Aurdal kommune, Etnedal kulturskole, Vestre Slidre kulturskole og FRIKAR.

- Det er en herlig miks av nivå, alder og innhold. Det blir også skuespillere som binder hele forestillingen sammen og som synger julen inn, sier Aarset Jansson.

Fullt program
Det er også mye annet spennende på tapetet for ballettalentene. I desember reiser de på studietur til det statlige ballettakademiet i Perm i Russland. Det er et av de mest anerkjente ballettakademiene i verden, og hvert år besøker pedagoger fra dette akademiet Valdres Sommerballett og underviser talentene. 

1. desember danser talentene i Oslo konserthus sammen med Oslo-filharmonien under «Barnas jul». Dette er en juletradisjon for ballettskolen, og en stor julefest. Les mer her.

Talentene danser også som solister og corps de ballet under Bergen kulturskoles «Nøtteknekkeren».
- Det begynner å bli en tradisjon og som vi alltid gleder oss til å delta på, sier Aarset Jansson. Les mer her. 

Forestillingen «Julegalla» settes også opp på Riksscenen på Schous plass 13.-15. desember. Her vises utdrag fra «Nøtteknekkeren», neoklassiske og moderne koreografier laget for anledningen, samt andre utdrag fra både kjente og mer ukjente balletter fra den russiske ballettradisjonen.

Les mer om talentprogrammet.

Foto: Stian Schioldborg/Magentastudios