– Det er stål, det er krutt, og det er spytta atomkjerner

16.05.2023 / Torsdag 29.oktober var det duket for «Kvinner i poesi, slam og spoken word» – en kveld i regi av TekstLab Scratch, Foreningen !les og Oslo World. Det er garantert ikke siste gang vi ser stjerneskuddene på scenen.

Tekst og foto: Johanna Holt Kleive

“Slam er penicillin, det er høy oktav kognitiv bensin, det er land for den som drukner, vann hvis du tørster, det er glitterstøv og engler, det er sølvpoppel-løv og regnbuer, det er stål, det er krutt, og det er spytta atomkjerner, det er middel og mål sånn at vi til slutt skal nå alle stjerner. Velkommen til slam!”

Slik lød introen til den anerkjente slampoeten og konferansier Guro Siberiko torsdag kveld på Caféteatret på Grønland. Det var duket for «Kvinner i poesi, slam og spoken word»  –  en kveld i regi av TekstLab Scratch, Foreningen !les og Oslo World som en del av deres festival. På en av byens flotteste scener stod fem unge jenter og fem kvinnelige slampoeter og fortalte medrivende, rørende, tankevekkende og ikke minst musikalske historier. 

Oslo World ogTalent Norge samarbeider også om talentprogrammet Keychange sammen med Norsk Tipping. Programmet skal øke mangfoldet på den globale musikkscenen gjennom insentiver, talentutvikling, åpne diskusjoner og samarbeid mellom festivaler. Les mer her.

Den anerkjente slampoeten, scenekunstneren og forfatteren Guro Siberiko var kveldens konferansier.

Unge stemmer-prosjektet er et samarbeid mellom Tekstlab og Oslo World, og gir 10 unge kvinner mulighet til å arbeide med kunst i prosess. Ungdommene har deltatt på «TekstLab Unge Stemmer» workshops, fordypet seg i poesi og slam med Guro Sibeko og mottatt veiledning fra profesjonelle scenekunstnere, slam - og spoken word artister. Alle fikk mulighet til å opptre med tekstene sine under kveldens forestilling.

Om prosessen frem mot forestillingen har Hanna Aasefaw, deltaker i TekstLab Inkubator samt veileder i prosjektet, følgende å si:

– Det har vært helt rått å følge disse ungdommene i prosessen deres fra skrevne ord til en performativ opptreden. Som ung kunstner selv, blir jeg både inspirert og full av håp når jeg ser og hører tekstene deres. For flere av deltakerne var gårsdagens forestilling deres første erfaring med å dele på denne måten, og jeg håper de ønsker å fortsette å jobbe med kunstnerskapet sitt med oss! Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått ta del i dette prosjektet, og for å ha kunnet dele scene med disse unge, sterke og solidariske menneskene!

For publikum var det en kveld preget av sterke fortellinger godt formidlet av veteraner innen faget og unge debutanter. Det er garantert ikke siste gang vi ser disse stjerneskuddene på scenen.

OM TEKSTLAB INKUBATOR
Vis mer

 

Seminar Kunst som politikk: Å se seg selv i kunsten - identitet og det personlige m/Susanne Xin, Carl Aquilizan, Michael Aspli

.

Seminar Kunst som politikk: Å se seg selv i kunsten - identitet og det personlige m/Susanne Xin, Carl Aquilizan, Michael Aspli

Ung i kunst panel- visninger/samtale m/Beharie, Michael Aspli, Hanna Asefaw + ungdom

Visninger og presentasjon av egen kunst og samtaler av og med med BLKBRD Collective (UK), Michael Aspli og Christian Beharie. Ettersnakk og samtaler ledes av Shanti Brahmachari.

Ung i kunst panel- visninger/samtale m/Beharie, Michael Aspli, Hanna Asefaw + ungdom

Dansevisning m/ettersnakk: Carl Aquilizan / Flower boy

«Flower boy» tar for seg koreografens erfaringer rundt kjønnsroller og kjønnsidealer med fokus på hvordan maskulinitet og femininitet blir ansett innen vestlig og asiatisk kultur.

Dansevisning m/ettersnakk: Carl Aquilizan / Flower boy