– Dette programmet har vært et vendepunkt i min kunstneriske utvikling, som jeg tror vil kunne merkes på mitt spill så lenge jeg lever!

02.05.2019 / Det virket lenge fjernt for Olaf Strand (19) å skulle leve av å være pianist. Han trykket på klaveret i et helt tiår før han forsto at dette virkelig var noe å satse på. Siden da har flere talentprogrammer stått for tur, og Olaf er i dag helt klar på hva drømmen er.

– Jeg begynte på kulturskolen i Mo i Rana som sjuåring, men det gikk i hvert fall ti år før jeg forsto at det å være pianist kunne bli yrkesvei for meg. Det føltes lenge som noe veldig fjernt. Men i løpet av mine musikklinjeår på Trondheim Katedralskole, hvor jeg også deltok på NTNU Institutt for Musikks talentprogram med fantastisk undervisning fra Jørgen Larsen, ble det stadig klarere. Etter dette bestemte jeg meg for å satse, noe som har resultert i at jeg har fått spille med blant annet Trondheim Symfoniorkester, på jubileumssendingen Grieg minutt for minutt og med KORK.

For tiden studerer Strand på Norges Musikkhøgskole. I tillegg deltar han i talentprogrammet ved Professor Jiri Hlinka Klaverakademi, et program støttet av Talent Norge. Talentprogrammet gir unge talenter muligheten til å dra på internasjonale mesterklasser i Bergen, og muligheten til å få mentorveiledning fra etablerte travere som Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland og Håvard Gimse. Strand understreker at han føler seg veldig heldig som har fått denne muligheten.

– At pianistene som underviser på disse mesterklassene sitter på enorme og ofte unike kunstneriske egenskaper er ingen hemmelighet, og det er et stort privilegium å få spille for dem. Om det dreier seg om musikalske virkemidler, metafysiske tolkninger eller teknikk og klangfarger, blir man alltid møtt av en sterk vilje og evne til å formidle kunnskap, og jeg er aldri helt den samme musikeren når mesterklasseuken er omme og flyet letter fra Flesland. I tillegg er dette programmet en internasjonal arena for å bli kjent med, og høre andre unge pianister, og danne et nettverk. Jeg har fått møte mange inspirerende mennesker på disse mesterklassene, og å være tilskuer på deres mesterklasser har ofte vært like givende som mine egne timer. Alt i alt har dette programmet vært et vendepunkt i min kunstneriske utvikling som jeg tror vil kunne merkes på mitt spill så lenge jeg lever!

Nå vet 19 åringen at det er musikken han vil leve av, og planen videre er klar.

– Jeg har alltid hatt et krav til meg selv om å kunne mestre hva det måtte være på tangentene dersom jeg skal bli profesjonell pianist, så det er et mål jeg jobber for. De store komponistene er husket fra historien av en grunn, og det er veldig få jeg ikke brenner for å en dag få formidlet følelsene mine gjennom. Herfra gjelder ikke minst kammermusikkrepertoaret, og jeg deltar nå i flere kammergrupper på høgskolen. Å ha flere og utfordrende kortsiktige mål har også vært en verdi som har vært stimulerende for utviklingen min. Ellers søker jeg anvendbar kunnskap der jeg kan. I det siste har jeg fått en interesse for gamle innspillinger fra begynnelsen av det 20. århundre og eldre lærebøker, der føler jeg det ligger mange uttrykksfulle elementer vi kan lære mye av i vår tid.

Foto: Caroline Roka

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers