Har du fått med deg vår podcast-miniserie «Voices of the North»?

21.01.2021 / – I en tid der alt er uvisst, kan det være en idé å gå tilbake til verdiene sine. Et mål har alltid et sluttpunkt. En verdi veileder deg, og fungerer som et kompass gjennom livet. Det kan gjøre det lettere å overleve, hevder tidligere idrettssjef Jarle Aambø, som sammen med flere skandinaviske ledestjerner og talenter figurerer i podcast-miniserien «Voices of the North».

Miniserien ble lansert i slutten av desember 2020, og er produsert i samarbeid med HarrisonParrott – ett av verdens ledende management. Sammen med noen av de fremste talentene og ledestjernene i Skandinavia forsøker vi å finne ut av hva som kjennetegner den nordiske kultur, hvordan lokalsamfunn best mulig kan stimulere ytelse og kreativitet – og hvordan vi kan respondere og reagere på samfunnsmessige utfordringer.

Her kan du høre alle episodene.

Men først en liten smakebit på det spennende innholdet i serien!
Her kan du høre tidligere idrettsleder Jarle Aambø, klinisk psykolog og tidligere UEFA Elite-dommer Tom Henning Øvrebø og redaktør for Kunnskapsbanken Audhild Dahlstrøm diskutere utfordringene dagens unge kunstnere står overfor. Hvordan påvirker stress, frykt og usikkerhet vår evne til å prestere?

– Covid 19 er et likestillingsvirus, blir det sagt. Mange forskjellige mennesker i forskjellige ytelsesområder opplever de samme utfordringene for tiden, forteller Tom Henning Øvrebø, og legger til:

– Jeg tror folk opplever frykt for fremtiden, frykt for eksponeringen for viruset, og ikke minst frykt for den økonomiske situasjonen de befinner seg i. En del mennesker utvikler også mentale problemer i sammenheng med pandemien. Jeg tror vi må erkjenne at mange mennesker sliter, samtidig som vi må forsøke å finne ut hvordan vi kan takle det og fortsette å jobbe og være kreative.
Tom Henning Øvrebø. Foto: Fredrik Solvang, VG

Verdiene bør prioriteres

Men hvordan skal vi finne motivasjon når det ikke lenger eksisterer et mål eller sluttpunkt å jobbe mot – som en konsert, utstilling eller konkurranse?

- Fra mitt synspunkt er det slike mål som virkelig driver oss til å jobbe hardt, men det er minst like viktig å se på ens egne verdier. Hva er viktig for meg, og hvordan kan jeg være kunstner eller utøver under disse omstendighetene? I disse dager bør verdiene prioriteres, råder Øvrebø.

Du vet ikke hva som skjer neste uke eller om to måneder. Prøv å være mer til stede i øyeblikket og forsøk å reflektere over hvordan du kan arbeide i tråd med verdiene dine, og hva du faktisk kan gjøre tross begrensningene, sier psykologen.

Holistisk perspektiv 

Tidligere idrettssjef Jarle Aambø mener Øvrebø har rett i at verdiene bør prioriteres i en uforutsigbar tid. Han peker på at de beste toppidrettsutøverne og kunstnerne har særlig én ting til felles: De ser muligheter i motstand.

– Motstand er en av indikatorene flere topputøvere reagerer positivt på i forskjellige deler av samfunnet. De holder seg til verdiene, og hvorfor de holder på med det de gjør. Jeg tror dessuten det kan være lurt å vri på et ofte stilt spørsmål: i stedet for hva samfunnet kan gjøre for deg, hva kan du gjøre for samfunnet? Ved å gjøre noe for andre gjør du noe for deg selv.

Etter å ha jobbet med enere i sitt felt i en årrekke ser Aambø fordelene med å jobbe i et holistisk perspektiv.

– Å være kunstner handler like mye om å tilnærme seg sitt virke på en helhetlig måte. Hvordan vil du leve livet ditt, hvordan vil du oppfattes som kunstner, hva slags forhold ønsker du til familien din, til vennene dine? Legg vekt på helsen din, hva du spiser, hvordan du sover. Det har vært viktig for Olympiatoppen i lang tid, og er avgjort viktig i tiden vi er inne i.

Et holistisk utgangspunkt vil dessuten alltid være mer levedyktig, mener Aambø, og utdyper:

– Et mål har alltid et sluttpunkt. En verdi veileder deg, og fungerer som et kompass gjennom livet. Det kan gjøre det lettere å overleve.

Nysgjerrig på å vite mer om hvordan vi best mulig kan møte utfordringene vi står overfor som bransje? Hør resten av den inspirerende episoden her.

I episode 2 og episode 3 får vi dessuten et unikt innblikk i arbeidet til noen av landsdelens fremste talenter. Hvordan er det å jobbe i Nord, hvilke oppturer og nedturer opplever kunstnerne og hvordan påvirker omgivelsene et kunstnerskap?

Å tegne en hest

I episode 2 blir vi med filmskaper Elle Sofe Sara og hennes mentor Ole Giæver i Kautokeino i en arbeidsøkt til hennes nye filmprosjekt hvor diskusjonen handler om hvordan samisk kultur har inspirert deres kunstneriske virke.


Elle Sofe Sara. Foto: Per Heimly

- Når du først begynner å tegne som barn, tegner du verden slik du ser den. Du tegner en hest slik du mener en hest ser ut. På et tidspunkt, kanskje i åtte-ni års alderen, begynner du å tegne slik andre barn tegner hester, forteller Elle Sofe, og utdyper:

– Du stoler mindre på ditt eget verdensbilde. Jeg mener det er viktig å finne veien tilbake og stole på at ditt perspektiv på verden er hva verden trenger og at folk trenger å se dette. Vi trenger ulike perspektiver på livet og samfunnet vårt.

I tredje episode kan du høre den anerkjente pianisten Benjamin Mørch fortelle om sine inspirasjonskilder, viktigheten av et mentorskap og utfordringene og mulighetene unge kunstnere som vokser opp i Nord for øyeblikket står overfor. Selv mener pianisten at det alltid er en stor styrke å komme hjem etter en turné.

–Jeg elsker natur, men er ikke en artist som ser ut mot fjellene og plutselig flyr det inn melodier. Jeg inspireres av mitt arbeid og av folk, men fordi jeg er oppvokst her tror det noe med landskapet som gir meg en slags ro og gjør det mulig å lage bedre kunst og musikk. Det er nok ikke unikt for akkurat her, det finnes mange andre vakre steder i verden og folk vil oppleve den samme roen hvor enn de er fra og det vil gi de styrke og inspirasjon til sin kunst og musikk. Dine hjemtrakter er din inspirasjon og er på sin måte vakkert for deg, sier Benjamin Mørk.

Her kan du høre alle episodene.

 

 

 



 

 

19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire

Unge Talenter Nord

Unge talenter Nord (UtN) er et regionalt talentutviklingsprogram for spesielt interesserte og talentfulle unge elever i musikk fra Nord-Norge i alderen 12 –19 år.

Unge Talenter Nord