Hør to dirigenttalenter i aksjon under Festspillene ikveld

22.05.2020 / Torsdag 22.mai ledet Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner an en mesterklasse for Dirigentløftet-deltakerne Daniel Reith og Aage R. Meyer. Resultatet kan du høre under kveldens konsert, der de to talentene vil bytte på å lede Bergen Filharmoniske Orkester i et program med fokus på orkesterlitteraturens kjernerepertoar.

Alle foto: Thor Brødreskift

Hva skal til for å lede et orkester? Veien frem mot en profesjonell karriere som dirigent er lang, og krever gode mentorer.

– Det var en stor ære å få ta del i denne opplevelsen sammen med Daniel og Aage. Initiativet av Talent Norge og Dirigentløftet er både inspirerende og opplysende, forteller sjefsdirigent Garder.

De to dirigenttalentene fikk to timer hver på podiet under gårsdagens mesterklasse. Mentoren roser både talentene og orkesteret for innsatsen.

– Begge var godt forberedt, trygge på seg selv og fulle av energi og inspirasjon under mesterklassen. Det var også gledelig å se at orkestret investerte så mye i situasjonen. Musikerne var nysgjerrige på forskjellene mellom dirigentene og hva de sammen kunne skape av musikk, forteller sjefsdirigenten.

Opptakt-vinner Daniel Reith skal blant annet dirigere musikk av Sibelius under kveldens konsert, og forteller om gleden av å oppdage en komponist på stadig nye måter.

– Jeg dirigerte fiolinkonserten til Sibelius for tre måneder siden, og det var fint å kunne gå i de samme fotsporene med nytt syn. Men fremfor alt er jeg veldig takknemlig for at Bergen Filharmoniske fortsetter å gi så mye i en tid der det meste innenfor kunst og kultur-feltet ligger dødt eller har mulighet til å kunne virke slik det gjorde tidligere. Selv om det hele foregår digitalt, gir musikken en følelse av dagliglivet, inspirasjon og samhold. Det var en sann glede å få dirigere igjen.

Foto: Thor Brødreskift

Dirigentløftet-deltaker Aage Richard Meyer vant prøvedirigering i Bergen Filharmoniske Orkester i fjor høst, og har siden januar 2020 vært assistentdirigent for Edward Gardner.  Men det er første gang han dirigerer med sjefsdirigenten som mentor. 

Det var en veldig spennende opplevelse. Edward er svært dyktig på akkurat dette, og gav oss nettopp veiledningen vi trenger for å bli bedre. Det var stort å få dirigere dette orkestret, å få oppleve klangen de produserer og samspillet de har, forteller han.

Elbjørg Hemsing er konsertens solist. Hun gjorde sin debut som solist med Bergen Filharmoniske Orkester allerede som 11-åring, og er nå tilbake i Grieghallen sammen med BFO som solist på Sibelius Fiolinkonsert. 

– Det er litt av et initiativ som er satt igang av Talent Norge og Dirigentløftet. Det er en spennende arena, og det er fint å bli kjent med dirigenter i denne fasen. Jeg har selv fått mange muligheter takket være Barratt Due, og det er viktig at et lignende program kommer inn på flere felt, forteller hun. 

Se konserten live her.

 

OM DIRIGENTLØFTET
Vis mer
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program
02. juni 2023

Orkester programmering - en panelsamtale

Torsdag 01. juni åpnet Dirigentløftet, Music Norway og Musikkforleggerne Flagstad-rommet hos Den Norske Ballett og Opera, for samtaler og møter mellom komponister, dirigenter og musikkforlag!

Orkester programmering - en panelsamtale
11. mai 2023

Christian Blex er den nye assisterende dirigenten i GUSTAV MAHLER JUGENDORCHESTER.

Christian Blex er den nye assisterende dirigenten i GUSTAV MAHLER JUGENDORCHESTER.

Christian Blex er den nye assisterende dirigenten i GUSTAV MAHLER JUGENDORCHESTER.