– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

16.05.2023 / Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

ArtEx-deltaker Idun Baltzersen bor og arbeider i Stockholm, hvor hun også har tatt utdannelsen som billedkunstner på Konstfack. I Sverige har hun allerede fått et stort navn, blant annet gjennom kollektivutstillinger på Moderna Museet i Malmø, Galleri Magnus Karlsson i Stockholm og Uppsala Konstmuseum. Våren 2021 ble verk av Idun innkjøpt til samlingen til det prestisjetunge Moderna Museet i Stockholm.

Nå stiller hun ut seks verk ved Galleri Brandstrup i Oslo sammen med kunstnerne Espen Kvålsvoll og Ada Nilsen. Gruppeutstillingen åpner 10. februar og er ifølge galleriet et innblikk i verker fra tre unge og fremadstormende kunstnere fra Norge.

– Jeg er veldig glad for å ha en utstilling her, og jeg ble veldig glad da henvendelsen kom. Brandstrup er et av de beste galleriene i Oslo, så jeg håper dette kan bidra til å gi meg en posisjon i Norge, forteller Baltzersen.

Hennes seks verk består av en blanding av tresnitt på tekstil og tresnitt, mens Kvålsvoll stiller ut rene malerier og Nilsen viser sine abstrakte skulpturer.

– Min del av utstillingen tenker jeg er representativ for mine teknikker og uttrykk, og jeg tenker at alle kunstnernes verker snakker fint sammen, mener Baltzersen.

Mentor og kollega

Hennes mentor i Talent Norges ArtEx er skulptør, maler og grafiker Kjell Erik Killi Olsen. Han regnes som en våre mest kjente og særegne kunstnere. Killi Olsen er fra før tilknyttet Galleri Brandstrup og har vært med på å få Baltzersen til utstillingen ved Tjuvholmen.

– Det er veldig fint å ha en eldre kollega. Kunsten vår har ikke så mange likhetstrekk, men vi er begge opptatte av å fortelle historier og har en dragning mot materialer som man finner hos byggvarehandlere. Vi har allerede avtalt at jeg skal besøke han og lage større trykk med dampveivals i hans lokaler, sier Baltzersen.

ArtEx er et program som skal ivareta på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet. ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. Alle har allerede fått massiv oppmerksomhet for sine kunstneriske uttrykk som inkluderer dans, scenekunst, film, elektronika, pop, produksjonsdesign, kunst og klassisk.

Gjennom ArtEx, og i tett samspill med Talent Norges øvrige nettverk, arbeider deltakerne tett med mentorer som er blant de ypperste innen sine respektive fagfelt.

– Jeg meldte meg på ArtEx fordi jeg ønsket å bli bedre etablert i Norge. Jeg tenker at det er noe Kjell Erik og Talent Norge kan hjelpe meg med, sier Baltzersen.

– Et helt unikt uttrykk

Direktør og grunnlegger ved Galleri Brandstrup Marit Gillespie er full av lovord om Baltzersens talent og verk.

– Det var Kjell Erik som først nevnte Idun, og jeg mener hun har et helt unikt uttrykk. Hun er veldig profesjonell og bruker en spennende tematikk. Hun er uredd for nye teknikker og store størrelser, samtidig som hun formidler en veldig usikker fase av livet.

– Besøkende vil oppleve svært lovende kunstnere der alle verk har en veldig kraft, legger Gillespie til.

Utstillingen med Baltzersen, Nilsen og Kvålsvoll kan besøkes frem til 5. mars.

BILDE ØVERST: Idun Baltzersen. Foto: Niklas Øymo

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss